Csokis-mentás macaron
Csokis-mentás macaron
Szeretitek a híres csokis-mentás csokoládét? Ez a macaron 8 előtt is nagyon finom! A nemes összetevőket friss menta ízesíti, ami elvarázsolja az ízlelőbimbóinkat!
Mentás töltelék:
- 400 g fehér csoki
- 170 g tejszín
- 8-10 db menta levél apróra vágva
- 40 g vaj
A fehér csokit vízgőz felett felolvasztjuk. A tejszínt felforraljuk az apróra vágott menta levelekkel együtt. Hagyjuk egy picit rotyogni, hogy a menta íze jobban érvényesüljön. Egy szűrőn keresztül ráöntjük a felolvasztott fehér csokira és simára keverjük. Mivel a macaron színesben még tetszetősebb, ezért én Fractal gél fűzöld árnyalatából használtam egy picit. Végül a vajat elkeverjük a krémben és hagyjuk hűtőben kihűlni.
Macaron:
- 225 g mandula liszt
- 225 g porcukor
- 30 g kakaó por
- 10 g kukorica keményítő
- 90 g tojásfehérje
- 85 g tojásfehérje
- 50 g cukor
- 180 g cukor
Egy megfelelő nagyságú tálba, melyben össze is tudjuk keverni, belemérjük a következő alapanyagokat: mandula liszt, porcukor, kakaó por, keményítő. Ezeket az alapanyagokat jó alaposan elkeverjük egymással. Hozzámérjük a 90 g tojásfehérjét és egy marcipánhoz hasonló masszát gyúrunk belőle.
180 g cukrot feltesszük főni annyi vízzel, amennyi épp ellepi, (a vízmennyiség nem lényeges, mert úgy is hőfokot mérünk, ha picit több a víz, akkor tovább kell forralni) 118 fokig főzzük. Érdemes hőmérőt használni, mert azzal biztosra mehetünk.
A 85 g tojásfehérjét elkezdjük lassan habbá verni az 50 g cukorral. Ideális esetben egy időben verődik fel a hab és lesz kész a szirup. Nagyon vékony sugárban és lassan csurgatjuk a tojásfehérjéhez a szirupot közepes sebességen. Amikor benne van az összes szirup, maximum sebességre kapcsolunk és így keverjük kb. 5 percig, míg ki nem hűl egy kicsit.
Ha kihűlt, akkor 1/3-át a mandulás masszához adjuk és egy nagy fejű fakanállal vagy egy spatula segítségével eldolgozzuk. Ezután a maradék tojáshabot is hozzáadjuk és elkeverjük. Addig keverjük, míg nem folyik le a spatulánkról szép szalagosan. Habzsákba töltjük a macaron masszánkat, melybe egy 8 mm-es sima csövet helyeztünk (nekem ez a kedvencem), de lehet kisebbet vagy nagyobbat is használni. Szilikonlapra nyomjuk a 100 ft-os nagyságú korongokat. Ha tele van a lap, akkor egy párszor emeljük fel és ejtsük az asztalra, hogy a felesleges levegő kimenjen belőle.
Ez után 35-60 percet száradni hagyjuk. 135 fokos sütőben 15 perc alatt sütjük ki. Ezt ki kell tapasztalni mindegyik sütőnél, hogy mennyi is a hőfok és milyen hosszan kell sütni. Előfordulnak különbségek a különböző berendezéseknél.
Amikor kisült, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, akkor szedjük le szilikon lapokról. Összepárosítjuk őket és betöltjük a finom mentás ganázzsal.
Kedves mester. Az ön süteményeket sütöm. Istennek. Az isten éltesse még sokáig hogy ilyen recepteket tanuljunk öntől.
Köszönöm szépen!Örülök ,hogy tudok egy picit segíteni az édességek elkészítésében.