Csokis-banános macaron
Kóstoltatok már mogyorólisztből készült macaront? Ne hagyjátok ki, igazi kuriózum! A banántöltelék, nem csak banán ízű, hanem valódi, finom alapanyagokból készült, pedig isteni finom!
Töltelék:
- 150 g érett banán
- 40 g cukor
- 85 g tejszín
- 320 g fehér csoki
- 110 g vaj
A 150 g banánt összeturmixoljuk a cukorral és a folyékony tejszínnel. Feltesszük főni. A fehér csokit felolvasztjuk vízgőz felett vagy mikróban. Amikor felforrt a banános mixünk akkor azt a felolvasztott csokira öntjük és simára keverjük.
Végül a szobahőmérsékletű vaj kerül bele. Botmixer segítségével simára mixeljük. Hűtőbe helyezzük, míg meg nem dermed (4-5 óra kb.)
Macaron:
- 225 g mogyoró liszt vagy apróra darált mogyoró
- 225 g porcukor
- 30 g kakaó por
- 10 g kukorica keményítő
- 90 g tojásfehérje
- 85 g tojásfehérje
- 50 g cukor
- 200 g cukor
Egy megfelelő nagyságú tálba összemérjük a következő alapanyagokat: mogyoró liszt, porcukor, kakaó por, keményítő. Ezeket az alapanyagokat jó alaposan el keverjük egymással. Hozzámérjük a 90 g tojásfehérjét és egy marcipánhoz hasonló masszát gyúrunk belőle.
200 g cukrot feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ép ellepi (a vízmennyiség nem lényeges, mert úgy is hőfokot mérünk, ha picit több a víz, akkor tovább kell forralni) 118 fokig főzzük.
A 85 g tojásfehérjét pedig elkezdjük lassan habbá verni az 50 g cukorral. Ideális esetben egy időben verődik fel a hab és lesz kész a szirup. Nagyon vékony sugárban csurgatjuk a tojásfehérjéhez a szirupot közepes sebességen. Ahogy benne van az összes szirup, maximum sebességre kapcsolunk és így keverjük kb. 5 percig, míg ki nem hűl egy kicsit.
Ha kihűlt, akkor 1/3-át a mogyorós masszához adjuk és egy nagy fejű fakanállal vagy egy spatula segítségével eldolgozzuk. Majd az összes többi tojáshabot is hozzáadjuk és elkeverjük. Addig keverjük míg nem folyik le a spatulánkról szép szalagosan. Habzsákba töltjük a macaron masszánkat, melybe egy 8 mm-es sima csövet helyeztünk (nekem ez a kedvencem, de lehet kisebbet vagy nagyobbat használni, ki milyet szeretne.
Szilikonlapra nyomjuk a 100 ft-os nagyságú korongokat. Ha tele van a lap, akkor egy párszor emeljük fel és ejtsük az asztalra, hogy a felesleges levegő kimenjen.
Amikor megvan, akkor 45-70 percet száradni hagyjuk. 130 fokos sütőben 18-22 perc alatt sütjük ki.
Várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, akkor szedjük le szilikon lapokról. Összepárosítjuk őket és betöltjük a finom banános ganázzsal.