Brownie-parfé szelet

Brownie-parfé szelet

Csokis felvert:

  • 2 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje
  • 60 g cukor
  • 70 g olvasztott vaj
  • 40 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • késhegynyi sütőpor

A tojássárgájákat kihabosítjuk és félre tesszük. A fehérjéket a 60 g cukorral együtt közepesen kemény habbá verjük. Kimérjük a lisztet, kakaó port, sütőport és egy tálban elkeverjük őket.

A tojássárgájához adjuk először a felvert hab 1/3-át, és óvatosan elkeverjük. Ez után a többi fehérje habot is ily módon bele dolgozzuk. Hozzászórjuk a lisztes keveréket, elkeverjük, végül az olvasztott vaj kerül bele. Amikor elkészült a felvert, egy sütőpapírral bevont tepsire kenjük oly módon, hogy kijöjjön belőle egy 25*30 lap. Légkeveréses sütőben, 165 fokon 11 perc alatt sütjük ki.

Csoki ganache:

  • 250 g aprított étcsokoládé
  • 250 ml tejszín
  • 1 ek glükóz szirup (elhagyható)
  • 80 g aprított pörkölt mogyoró (betöltésnél használjuk)

A tejszínt és glükóz szirupot felforraljuk, majd az aprított csokoládéra öntjük. Így hagyjuk kb. 2 percig, hogy felolvadjon a csokoládé. Amikor ez megtörtént habverő segítségével simára keverjük. Végül botmixerrel növelhetjük a simaságát és a bársonyosságát. Nem kell hűteni, mert folyékony állapotban fogjuk felhasználni. Ha mégis megdermedt, akkor pedig visszaolvasztjuk.

Parfé:

  • 180 g tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 110 g olvasztott csokoládé
  • 70 g durvára darált vagy tört pörkölt mogyoró
  • 400 g tejszínhab

A tojássárgáját habbá verjük, közben a 80 cukorhoz egy kis vizet adunk, ammennyi épp hogy ellepi és 118 C° -os szirupot főzünk belőle. Amikor eléri a szirupunk a megfelelő hőfokot, állandó keverés mellet, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a kihabosított sárgájához. Amikor az összes szirupot belecsorgattuk, nem állítjuk le a keverést, hanem hagyjuk, hogy keverés mellet hűljön szobahőmérsékletűre. Ahogy kihűlt, ezt a masszát habverővel az olvadt csokihoz keverjük, és még az aprított mogyorót is bele dobjuk. Végül a tejszínhabot adjuk hozzá, elkavargatjuk és már készen is áll a betöltésre.

Díszítő roppanós csoki réteg:

  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g kakaóvaj
  • 50 g aprított pörkölt mogyoró

A csoki és a kakaóvajat felolvasztjuk, majd belekeverjük a mogyorót. Hagyjuk hűlni 30-32 C° -ig mert így gyorsabban ráköt majd a parfészelet tetejére.

Összeállítás:

A csokis felvert lapot a kívánt nagyságúra vágjuk (nálam ez 25*30 cm), egy tepsire vagy egy stabil lapra helyezzük, mellyel együtt majd be tudjuk a fagyaszóba is helyezni. A lap köré egy állítható keretet teszünk. A folyékony ganázst ráöntjük és eligazgatjuk, nem fontos nagyon egyenletesre, mert a következő lépésben a durvára darált mogyorót szórjuk a rá. Ezt kézzel egy kicsit bele is nyomkodjuk a ganázsba. Hagyjuk egy picit, hogy megkössön, akár a hűtőbe is betehetjük egy 10 percre. A következő réteg a parfé lesz, melyet szépen eligazgatunk, majd a fagyasztóba rakjuk egy éjszakára. Amikor kifagyott, kivágjuk a keretből és méretre szeleteljük.(a képen 8*2,7 cm-re van szeletelve). Belemártjuk a tetejét kb. 1 cm mélyen a 30 C° meleg mogyoróval felturbózott csokiba és hagyjuk, hogy rádermedjen (ez pár pillanat). Tálalásig fagyasztóban tároljuk. A képen olasz meringgel, aprított mogyoróval és mogyorós chipsszel díszítve látható.

(Visited 854 times, 1 visits today)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás