Mangó szelet karamellel és tejkrémmel
Mangós süteményt készítettetek már? Karamellel párosítva nagyon finom! Kísérletező kedvűek akár barackkal is kipróbálhatják, úgy is kiváló lesz az ízhatás! Készülj fel, hogy elkérik majd a receptet 😉
Omlós tészta
- 180 g liszt
- 30 g mandula liszt
- 140 g vaj
- 70 g porcukor
- 1 db tojás sárgája
A száraz összetevőket egy üstbe összemérjük és alaposan elkeverjük. Mehet hozzá a vaj, majd a tojás sárgája. Negyed óráig hűtőben pihentetjük. Miután megpihent, kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra és akkorára, hogy kijöjjön egy 30 cm x 24 cm nagyságú lap. 170 C° -on 12 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Kókuszos daquise:
- 360 g tojás fehérje
- 160 g cukor
- 160 mandula liszt
- 160 kókusz reszelék
- 60 g liszt
Tojás fehérjét és a cukrot habbá verjük, úgy hogy a cukrot 3 adagban adjuk hozzá. A száraz összetevőket összekeverjük, és ha a fehérje felhabosodott, akkor beleszórjuk és laza mozdulatokkal elkeverjük benne. Egy 50cm x 31 cm méretű lemezre, tepsire sütőpapírt helyezünk és rákenjük a masszát. Ügyeljünk arra, hogy egyenletes vastagságú legyen.
160 C° -on 12-13 perc alatt kisütjük.
Karamell szósz:
- 6 evőkanál víz
- 200g cukor
- 220 g tejszín (forró)
- 20 g vaj
- tengeri só
- 4 db lapzselatin (10g por)
Cukrot és a vizet elkezdjük karamellizálni. Érdemes alacsony hőfokon vagy kis lángon elvégezni e műveletet, mert akkor szinte biztos, hogy nem melegszik túl a cukor és nem lesz keserű, hanem finoman lágy ízű karamellt kapunk.
Ha felolvadt és oly mértékben karamellizálódott, ahogy nekünk megfelel, felöntjük forró tejszínnel és elkeverjük. Ez után a vaj kerül bele, majd végül a tengeri só. Simára keverjük az összetevőket és egy finom szűrőn átszűrjük. Ilyenkor adjuk hozzá az előzőleg jéghideg vízben 6 percig áztatott és kinyomkodott zselatin lapokat.
Konfitált mangó:
- 700 g tisztított mangó
- 100 g cukor
- 50 g cukor
- 7 g pektin
- 6 db lapzselatin (15 g por)
A mangót nagyobb darabokra vágjuk és a 100 g cukorral együtt alacsony hőfokon feltesszük főni. 1,5 órán át lassú tűzön főzzük, majd az 50 g cukorban elvert pektint hozzáadjuk és 5 percig nagyobb hőfokon rotyogtatjuk. Zselatint jéghideg vízbe áztatjuk 5-6 percre és utána azt is hozzákeverjük. Ha véletlenül a töltésig megkötne, akkor egy picit melegítünk rajta és újra kenhető lesz.
Tejkrém:
- 200 ml tej
- 60 g cukor
- 20 g kukorica keményítő
- 30 g vaj
- 500 g tejszínhab
- 5 db lap zselatin
A kukorica keményítőt elkeverjük 2 evőkanál tejjel. A tejet és a cukrot felforraljuk és ekkor állandó keverés mellet belecsurgatjuk a keményítős tejet, egy picit főzzük még, hogy besűrűsödjön. Állandó keverés mellet kihűtjük. Amikor 50 C°-os, akkor hozzákeverjük a vajat.
Egy edénybe töltjük, majd folpackkal lefóliázva tesszük a hűtőbe, hogy ne bőrösödjön a teteje.
A zselatint jéghideg vízbe áztatjuk 5-6 percre.
Kivesszük a hűtőből a lefőzött tejet, picit átkeverjük. Lassan hozzáadjuk a tejszínhabot és egyneműsítjük. Felmelegítjük az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint, belecsurgatjuk és simára keverjük.
Összeállítás:
Egy állítható keretet tepsire fektetünk, majd beletesszük az omlós tésztát. Ráöntjük és elsimítjuk a karamell szószunkat és negyedórát hűtjük.
Erre megy a daquise-nak az egyik fele, amire pedig a konfitált mangó kerül. Ez után újabb rövid ideig a hűtőben pihen.
Ráhelyezzük a daquise másik felét is. Ezt fogjuk a tejkrémmel bevonni. A felületi textúra kialakításánál szabadon választhatunk, hogy csak simán rákenjük, vagy valamilyen csővel érdekesebb felületet hozunk létre.
Reszelt (kezeletlen héjú) lime héjjal díszítjük, ami nem csak látványában, de ízben is egy kis üdeséget ad a szeletünknek!