Mákos-szedres tortácska bársonyfújással (12db)
Sejtelmesek és titkokzatosak ezek a lila bársony tortácskák. Szedres-mákos ízorgiát rejtenek, a kóstolók nagy örömére! Aki nem kimondottam „mákos típus”, az is beleszet ebbe az ízkombinációba. Fogadjátok szeretettel!
Felvert:
- 2 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
- 60 g cukor
- 60 g liszt
- 20 g olvasztott vaj
Először a tojássárgáját habosítjuk ki, majd a tojásfehérjét és is a cukorral. A felvert fehérjét óvatosan a sárgájába keverjük úgy, hogy lehetőleg ne törjön meg a hab. Hozzáadjuk a lisztet és végül az olvasztott vajat is. Sütőpapírra kenjük ki, kb. 16*30 cm nagyságúra. 11 perc alatt, 165 fokon kisütjük.
Szeder töltelék:
- 400 szeder
- 80 g cukor
- 40 g cukor
- 4 gr pektin
- 4 db lap zselatin
A szedret és a 80 g cukrot feltesszük főni. Egy nagyon pici vizet önthetünk alá, nehogy odakapja. 1 órán át alacsony hőfokon lassan rotyogtatjuk. Elkeverjük a 40 g cukrot a 4g pektinnel és hozzáöntjük. Ezt így együtt 5 percig nagyobb hőfokon hagyjuk főni. Levesszük és kimérünk belőle 320 grammot, amibe bekeverjük a jéghideg vízbe áztatott, majd felolvasztott zselatint.
A maradékból pedig majd a mousse fog elkészülni.
Szeder mousse:
- „maradék” szederfőzet
- 60 g tojásfehérje
- 20 g cukor
- 250 g tejszínhab
- 3 db lapzselatin
A lefőzött szedrünket egy kicsit kézi habverővel összetörjük. A fehérjéket közepes habbá verjük a cukorral együtt. Ha felverődött beleforgatjuk a szederbe, majd a tejszínhabot adjuk hozzá. Végül a beáztatott és felolvasztott zselatint csorgatjuk bele. (Jéghideg vízben áztatott, majd megmelegített.)
Mákos mousse:
- 2 db egész tojás
- 100 g fehércsoki
- 60 g darált mák
- citromhéj
- 500 g félig felvert tejszínhab
- 6 db zselatinlap
A tojásokat, fehér csokit, mákot és a citromhéjat vízgőz fölé tesszük, és 55-60 fokig melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. Ha lehűlt hozzáadjuk a félig felvert tejszínt és simára keverjük. A zselatint majd csak közvetlenül a betöltés előtt keverjük bele.
Csoki bársonyfújáshoz
- 100 g fehér csoki
- 100 g kakaóvaj
- zsírban oldódó étel festék
A csokit és a kakaóvajat felolvasztjuk egyneművé keverjük , a zsírban oldódó festékkel a kívánt színűre színezzük. 45-50 fokon használjuk fel.
Összeállítás:
A felvertnek levágjuk a széleit úgy, hogy kb. 15* 25 cm nagyságú lapot kapjunk, amit egy állítható keretbe helyezünk. Erre jön a lefőzött szeder, melyet szép egyenesre simítunk el. Míg megköt és kihűl hűtőbe vagy fagyasztóba helyezzük.
Eközben elkészítjük a szeder mousse-t. Amikor elkészült a mousse a kihűlt szederre rétegezzük, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy rendesen megkössön mindkettő.
Amikor kihűlt, akkor egy 4,5-5 cm kiszúróval 12 db-ot kiszúrunk, ez lesz a majd a betétünk a tortácskába. Előkészítjük a formákat, és a mákos mousse-hoz hozzáadjuk a zselatint.
Én mindig csinálok egy próbatöltést, hogy mennyi mousse kerüljön a formába ahhoz, hogy pont elég legyen, ne túl sok és ne túl kevés sem. Ennek alapján töltöm be a többit is és helyezem beléjük a betéteket. Fagyasztóba tesszük, míg teljesen ki nem fagy.
Amikor kifagyott, kivesszük a formából a tortácskákat és lefújjuk csokoládéval. Kb. 3 óra múlva tálalhatóak, mert addigra enged fel a fagyott mossusse tortácska.