Céklás-fehércsokis macaron két féle tésztában
Céklás-fehércsokis macaron két féle tésztában
A macaronok változatosságát nem csak a színezék adhatja, hanem ízekben is széles palettán mozoghatunk. A tölteléket és a tésztát is változtathatjuk kedvünk szerint.
A mai receptben mandulás és mákos lapocskák közé töltjük a céklás-fehércsokis pirosló tölteléket.
Macaron recept:
- 225 g mandula liszt
- 225 g porcukor
- 40 g kukoricakeményítő
- 90 g tojásfehérje
- 85 g tojásfehérje
- 50 g cukor
- 200 g cukor
- málna piros festék
Kimérjük egy edénybe a mandulalisztet, átszitált porcukrot és a kukorica keményítőt. Ezeket az összetevőket kézzel, még így szárazon alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a 90 g tojásfehérjét és némi piros festéket. Célszerű gumikesztyűt húzni és úgy összekeverni, hogy ne fogja be a festék a kezünket! Egy üstben lassan habbá verjük a 85 g tojásfehérjét, az 50 g cukorral együtt.
Közben elkészítjük a szirupot: a 200 g cukrot annyi vízzel, ami ellepi, feltesszük főni egy edényben. Ha szirupunk elérte a 118 fokot, akkor vékony sugárban az üst falára csurgatva adjuk a közepesen kemény habbá vert tojás fehérjéhez (folyamatos keverés mellett).
Nagy sebességre kapcsolunk és így keverjük, míg le nem hűl egy kicsit. Akkor jó a hab, ha a habverőről csúcsosan visszahajlik. 1/3-át a mandulás masszánkhoz keverjük egy nagyobb fejű fakanállal vagy egy műanyagvégű lapáttal, spatulával. Amikor elkevertük, akkor mehet hozzá a többi hab és simára keverjük addig, míg nem folyik le a kanalunkról szalagosan. Szilikon lapra tetszés szerinti nagyságra nyomjuk, a végleges nagysága pár másodperc múlva alakul ki. A szilikon lapot megemelve és leejtve egy kicsit oda is csaphatjuk az asztalra, hogy a légbuborékok kijöjjenek. 1 órát száradni hagyjuk, majd előmelegített 145 fokos sütőben 14 perc alatt kisütjük. Mikor kihűlt teljesen, leszedjük a szilikon lapról és betöltjük őket.
Mákos macaron tészta:
- 225 g mák
- 225 g porcukor
- 30 g kukoricakeményítő
- 90 g tojás fehérje l.
- 85 g tojás fehérje ll.
- 50 g cukor
- 190 g cukor (szirupnak)
- víz
Mákot kimérjük egy edénybe, rászitáljuk a porcukrot és a keményítőt. Kézzel jó alaposan elkeverjük az alapanyagokat, mikor úgy találjuk, hogy eléggé egynemű akkor hozzáadjuk a 90 g tojásfehérjét és összegyúrjuk. A 85 g tojásfehérjét és a 50 g cukrot a konyhagép üstjében elkezdjük habbá verni, nem kell teljesen felverni, elég csak félig. 190 g cukrot felrakjuk főzni annyi vízzel, amennyi ellepi és 118-120 C°-os szirupot főzünk belőle. Majd lassan, vékony sugárban a tojás fehérjéhez öntjük. Nagyobb sebessége kapcsoljuk a robotgébet és addig keverjük még egy kicsit lehűl (2-3 perc).
A hab 1/3-át egy spatulával vagy egy nagyobb fejű fakanállal beleforgatjuk a mákos masszánkhoz, majd ha elkevertük, akkor mehet a többi fehérje is. Szépen simára keverjük, akkor jó, ha a spatuláról szalagosan folyik le a tészta. Szilikon lapra, tetszés szerinti nagyságúra nyomjuk a macaronokat. Kissé felemeljük a szilikon lappal együtt és odacsapjuk az asztalhoz, hogy a levegő kijöjjön a macaronból. Kb. 1 óráig szárítjuk, majd 150 C°-on 13 perc alatt kisütjük. Csak akkor szedjük le a szilikon lapról, ha teljesen kihűltek és be is lehet őket tölteni.
Céklás töltelék:
- 110 g puhára főzött cékla
- 70 g cukor
- 85 g tejszín
- 340 g fehér csokoládé
- 40 g vaj
A céklát, cukrot és a tejszínt egy botmixerrel péppé turmixoljuk. A csokit vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk. Céklás pépünket egy edényben felforraljuk és az olvasztott fehércsokihoz adjuk, elkeverjük. Ez után mehet hozzá a vaj, amelyet szintén eldolgozunk benne, míg el nem olvad. Hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen a töltelékünk.
Amikor megdermedt a töltelék, (kb.3-4 óra) betölthetjük a macaronokat.