Tükörglazúros joghurt-mousse áfonyával
Pihekönnyű joghurt-mousse ízletes áfonyával mmmm….
Tetszés szerint eperrel, málnával, erdei gyümölccsel is elkészíthetjük, nem fogunk csalódni.
Felvert:
- 4 egész tojás
- 80 g cukor
- 150 g liszt
- 130 g tojás fehérje
- 40 g cukor
- 40 g olvasztott vaj
Az egész tojásokat egy üstben, 80 g cukorral elkezdjük habosítani. Amikor szépen kihabosodott, csökkentjük a sebességet és beleszórjuk a lisztet. Nem keverjük sokáig, nehogy nagyon összeessen a habos tojás. Levesszük, félretesszük. A tojásfehérjéből és a 40 g cukorból közepesen kemény habot keverünk. A tojásfehérje habot hozzákeverjük az egész tojásos-lisztes keverékünkhöz, de nem egyszerre, hanem 3-4 apróbb adagban adjuk hozzá. Végül az olvasztott vaj kerül bele. Sütőpapírt helyezünk egy 30*50 cm sütőlemezre vagy tepsire és erre öntjük a felvertet. Szép egyenletesre kenjük. Előmelegített sütőben 165 fokon 11 perc alatt kisütjük.
Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Áfonya réteg:
- 600 g áfonya
- 150 g cukor
- 50 g cukor
- 6 g pektin
- 5 db lap zselatin
Az áfonyát feltesszük főni alacsony hőfokon, (86-88 fok) 150 g cukorral és 1,5 óráig hagyjuk pöszörögni. Kimérünk 50 cukrot, belekeverjük a 6 g pektint, az áfonyához öntjük, elkeverjük. Nagyobb tűzön 5 percig rotyogtatjuk, majd amikor elkészült, levesszük. Ne tegyük bele a beáztatott zselatint rögtön, mert még forró és elveszítheti hatását. Ha lehűlt, olyan 50 fok Celsius fele, akkor elég hozzáadni.
Joghurt mousse:
- 200 g joghurt
- 2db tojásfehérje
- 60 g cukor
- 300 g tejszínhab
- citromhéj
- 5 db lapzselatin
A joghurtot egy üstbe öntjük, citromhéjat ráreszeljük. A tojásfehérjéből és a cukorból közepesen kemény habot varázsolunk. Laza mozdulatokkal a joghurthoz keverjük, úgyhogy a hab minél kevésbé törődjön. Majd a tejszínhab következik. Ez lehet teljesen felvert hab is vagy csak félig. Én az utóbbit szeretem, nekem jobbat tetszik úgy a krémek vagy a mousse-ok állaga. Végül pedig a beáztatott (7 perc) és felolvasztott zselatint csurgatjuk hozzá, amit el is keverünk szépen.
Tükörglazúr alaprecept
Hozzávalók:
- 75 ml víz
- 150 g cukor
- 150 g glükóz szirup
- 120 g sűrített tej
- 5 db lap zselatin
- 165 g fehér csoki
A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben). Lila Fractal színező gélt használtam.
Összeállítás:
A kihűlt felvertről levesszük a papírt és elfelezzük. Az egyik felet egy tepsire helyezzük, köré pedig egy állítható keretet teszünk. Ráöntjük a lefőzött áfonyánkat. Megfelezhetjük az áfonyát, hogy két réteg legyen a szeletünkben, akkor még szebb! Eligazítjuk és rárakjuk a másik fél lapot. Amíg megcsináljuk a joghurt mousse-t, addig mehet a hűtőbe, fagyasztóba pihenni, hűlni. Ha kész a mousse akkor rákenjük a lapunkra. Ügyeljünk, hogy szép simára kenjük el, mert akkor lesz szép a tükörglazúr. 2 órára tegyük a fagyasztóba. Ha letelt az idő, felmelegítjük a tükörglazúrt 31-33 fokra, színezzük és beöntjük a szelet tetejét. Amikor megszilárdult akkor szeletelhetjük.
Friss félbe vágott áfonya szemekkel, mini habcsókkal és csokis gabona golyókkal díszítettem.