Képviselő fánk ananásszal és fehér csokival
Unod a vaníliás képvielőfánkot? Készítsd el ananászos-fehércsokis töltelékkel! A fehércsokis namelaka alatt barnacukros ananász töltelék lapul, a tetején pedig finom ropogós réteg csalogatja a vendégeket.
Fehércsokis namelaka:
- 200 ml tej
- 20 g glükóz szirup
- 3 db lapzselatin
- 340 g fehér csoki
- 400 ml tejszín
Zselatint beáztatjuk jéghideg vízbe, kb. 6 percre. A fehér csokit felolvasztjuk, hogy kb. 45-50 fokos legyen, majd simára keverjük, hogy ne maradjon benne felolvasztatlan darabka. A tejet a glükóz sziruppal és a zselatinnal feltesszük főni. Ez utóbbit nem fogjuk felforralni, csak 50 fokig melegítjük.
Kb. 4 kisebb adagban, folyamatos keverés mellett adjuk az olvasztott fehér csokihoz, majd a folyékony tejszín következik. Először elkeverjük ezeket, majd botmixerrel egyneműsítjük.
Folpackkal letakarva 24 órára hűtőben pihentetjük. Felhasználás előtt habbá verjük, hogy kellemes krémes állagot kapjunk.
Képviselő tészta craquelinnel
Craquelin (a fánk tetején lévő ropogós réteg):
- 100 g liszt
- 100 g barna cukor
- 80 g vaj
A hozzávalókat simán összegyúrjuk és két sütőpapír között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 15 percre fagyasztóba helyezzük pihenni.
Égetett tészta (képviselő fánk tészta)(20-24 db)
- 60 g tej
- 60 g víz
- 2 g cukor
- 2 g só
- 80 g liszt
- 50 g vaj
- 125 g egész tojás
A tejet, vizet, cukrot, sót és a vajat feltesszük forrni. Először lassan melegítjük, hogy a vaj is elolvadjon, majd amikor a vaj elolvadt, beletesszük a lisztet. Addig reszteljük, amíg el nem válik az edény falától esetleg még utána is egy percig, hogy jól le legyen resztelve.
Konyhagép üstjébe tesszük (4-5 percig hűlni hagyjuk). Közepes sebesség mellett hozzáadjuk lassan a mixerrel elkevert tojásokat. Keverőkarral (nem a habverővel) dolgozzunk! Mielőtt felhasználnánk, egy spatulával szedjük fel az oldalára és az aljára ragadt tésztát és keverjük át még egyszer.
Egynemű masszát kapunk, nyomózsákból sima kb. 10 mm- átmérőjű csővel szilikonos sütőpapírral nyomjuk a fánkokat, figyelembe véve, hogy kb. 3-4-szer nagyobbak lesznek.
A craqulin-t sütés előtt még nyersen kerül rá. Süteményszúróval kiszúrjuk a már előzőleg kinyújtott tésztát, ráhelyezzük a kinyomott képviselő tésztára majd 175 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Ananász töltelék:
- 500 g kockára vágott friss ananász
- 80 g barna cukor
- 20 g barna cukor
- rum
- 5 g pektin
- 4 db lap zselatin
Az ananászt 80 g barna cukorral feltesszük főni. Ettől a cukor mennyiségtől el lehet térni attól függően, hogy a gyümölcs mennyire édes vagy ki mennyire szeretné édesre a tölteléket. Alacsony hőfokon 85-88 Celsius fokon főzzük 1-1,5 órán át. A pektint összekeverjük a 20 g cukorral és az ananászhoz szórjuk, ezzel egy időben nagyobb tűzre kapcsolunk, és 5 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről és hagyjuk, hogy lassan kihűljön. Amíg meleg, addig bele rakhatjuk a hidratált (jéghideg vízben áztatott, kinyomkodott, majd felmelegített) zselatint.
Összeállítás:
Ha kihűltek a fánkok, akkor úgy vágjuk ketté, hogy alul nagyobb rész maradjon az ananász tölteléknek. Megtöltjük az alsó részt a lefőzött ananásszal, egy kis kenőkéssel simára igazítjuk és hűtőbe rakjuk, míg teljesen ki nem hűl. Amikor kihűlt, akkor habbá verjük a namelakát, és csillag csővel az ananászra töltjük. Ráhelyezzük a tetejét és kész is van!