0 0
Tiramisu szelet körtével

Tiramisu szelet körtével

Elkészítés

Megoszt

A Tiramisu önmagában is nagyon finom, de mi most megbolondítottuk egy kis körtével. Remek szelet született belőle, amit érdemes elkészíteni!

Csokis piskóta:

  • 4 db tojás sárgája
  • 4 db tojás fehérje
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • 40 g olvasztott vaj

A tojás sárgáját kihabosítjuk, és félre tesszük. A tojás fehérjét és a cukrot közepes keménységű habbá verjük. Laza mozdulatokkal hozzákeverjük a tojás fehérje habot a tojás sárgájához, majd hozzáadjuk a lisztet is. Úgy keverjük el benne, hogy minél kevésbé essen össze a hab.  Végül az olvasztott vajat is belecsurgatjuk. Egy 29*49 cm-t tepsit kibélelünk sütőpapírral. Erre szép egyenletesen kikenjük a piskóta masszánkat. 165 fokon 11 percig süssük légkeverésen.

Baba piskóta:

  • 5 db tojás sárgája
  • 5 db tojás fehérje
  • 180 g cukor
  • 200 g liszt
  • kristálycukor és porcukor a szóráshoz

Elfelezzük a cukrot és az egyik felét a tojás fehérjével, a másik felét pedig a tojás sárgájával habosítjuk ki. Óvatosan, a két habosított masszát összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Sütőpapírt helyezünk egy tepsire amire egy habzsákból sima csővel babpiskóta formára nyomjuk ki a masszát. Ha megvagyunk ezzel, akkor megszórjuk cukor és porcukor keverékével. 170 fokon 20 percig sütjük.

 

Párolt körte:

  • 10-12 db körte
  • 100 g cukor
  • 50 g vaj
  • fahéj

A körtéket meghámozzuk, kivágjuk a magházakat és felaprítjuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk és cukorral meg a fahéjjal puhára pároljuk. Mikor megpuhult akkor elkészült, nem kell a levét teljesen elfőzni, jó szolgálatot tesz majd, ha piskótára rakjuk és beszívódik, mert szaftosabbá fogja tenni a szeletünket.

 

Mascarpone krém:

  • 7 db egész tojás
  • 250 g cukor
  • 750 g mascarpone sajt
  • 1200 g tejszínhab
  • 15 db lapzselatin (32,5 g por)

Az egész tojásokat és a cukrot vízgőz felett habverővel, állandó keveréssel kb. 80 fokig melegítjük. Ez után egy konyhagép üstjébe rakva, alacsony fordulaton, folyamatosan keverve kihűtjük. Nagyon fontos hogy teljesen lehűljön, mert ha nem, akkor a krémünk elfolyhat és a zsiradék is kicsapódhat a mascarpone-ból. Ha a tojásos massza lehűlt, a zselatinokat hidegvízbe áztatjuk. A mascarpone-t egy üstben habverővel simára keverjük, majd több adagban hozzákeverjük a tojásos masszát. Simára keverjük és mehet hozzá a tejszínhab, végül a felolvasztott zselatin.

 

Összeállítás:

Áztató lé a babapiskótához:

  • liter forró vízbe 2-3 evőkanál instant kávé
  • 200 g cukor
  • rum ízlés szerint

A piskóta lapot egy keretbe helyezzük, ami lehet állítható vagy fix keret is. A recept 29*49*5 cm nagyságú keretre elegendő. A piskóta lapra önjük a párolt körtét és egy hajlított kenőkéssel elsimítjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor ez megtörtént, a körtére kenünk egy réteg krémet. Erre rakjuk majd a beáztatott babapiskótánkat.
A babapiskótákat kávé, cukor és rum keverékébe áztatjuk be, jó alaposan, majd szépen sorban a mascarpone krémre helyezzük. Ezt befedjük a maradék krémmel, de hagyhatunk díszítésre is, ha úgy döntünk. Nem feltétlen kell teljesen simára kenni, lehet rusztikusra hagyni. Mehet a hűtőbe egy éjszakára. Szeletelés előtt leszórjuk kakaóporral. A szelet mellé Karamell szószt és karamell lapokat használtam díszítésnek.

Eszközök olcsón beszerezhetők az Aliexpressen:

3 db-os kenőkés készlet

Állítható sütemény keret

Osztható, állítható sütemény keret

Állítható süteménykeret

Hőmérő

 

(Visited 1 045 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Vaníliás alma szelet tejszínes borhabbal
previous
Vaníliás alma szelet tejszínes borhabbal
Citromos-mákos-málnás tortácska tükörglazúrral
következő
Citromos, mákos, málnás tortácska tükörglazúrral (24 db)
  • 1 045 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Vaníliás alma szelet tejszínes borhabbal
previous
Vaníliás alma szelet tejszínes borhabbal
Citromos-mákos-málnás tortácska tükörglazúrral
következő
Citromos, mákos, málnás tortácska tükörglazúrral (24 db)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás