0 0
Szilvás karamellás szelet

Szilvás karamellás szelet

Elkészítés

Megoszt

Mit szólnátok egy szilvás, fahéjas, karamellás szelethez, amit egy csepp konyakkal bolondítottunk meg? Megkóstolnátok?

 

Karamell ganázs:

  • 125 g tejcsokoládé
  • 250 ml tejszín
  • 125 g cukor
  • 35 g vaj
  • csipet só

A tejszínt felforraljuk. A cukrot karamellizáljuk, lehetőleg lassan, nehogy megégjen a cukor, mert akkor keserű lesz. Beledobjuk a vajat, ha elolvadt, akkor hozzáöntjük a forró tejszínt és habverővel elkeverjük.

Szűrőn keresztül a tejcsokira öntjük és azt is simára keverjük. 4-5 órára hűtőbe helyezzük, hogy teljesen kihűljön. Felhasználás előtt egy órával vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.

 

Omlós tészta

  • 175 g liszt
  • 125 g vaj
  • 75 g porcukor
  • 1 db tojás sárgája

A lisztet porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat és elkezdjük összedolgozni az összetevőket. Mikor kezd lassan összeállni akkor még a tojás sárgáját is hozzáadjuk. Vigyázzunk, nehogy túlgyúrjuk, ahogy összeáll a tészta, nem kell tovább dolgozni vele. Hűtőben fél órát pihentessük a tésztát. Fél óra elteltével kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Ez a mennyiség 24 x 30 cm nagyságú szelethez elegendő.
Villával megszurkáljuk, és 1 órára mehet vissza a hűtőbe pihenni, azért hogy sütés közben ne ugorjon majd össze. 170 C° fokra előmelegítjük a sütőt és 15 perc alatt kisütjük, végül hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Szilvatöltelék

  • 500 g szilva (kimagozva, aprítva)
  • 100 + 50 g barna cukor
  • 3 g pektin
  • 4 lap zselatin (10 g porzselatin)
  • 1 csipet fahéj
  • 1 gyűszűnyi konyak

A szilvát a 100 g cukorral és a konyakkal és a fahéjjal együtt, egy órán át lassú tűzön főzzük. Egy óra lassú főzés után, amikor összeértek az ízek, hozzákeverjük az 50 g cukorban elkevert pektint. Kb. 5 percig rotyogtatjuk.

 

Piskóta lap

  • 2 db tojás fehérje
  • 2 db tojás sárgája
  • 60 g liszt
  • 60 g cukor
  • 20 g olvasztott vaj

 

A tojásfehérjét a cukorral feszes habbá verjük. A tojás sárgáját egy üstben kézi habverővel kihabosítjuk.
A tojás sárgájához hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, majd óvatosan a lisztet is belekeverjük.
Sütőpapírra egyenletesen kikenjünk. (24 x 30 cm-nél kicsit nagyobbra)

165 C°-on 11 perc alatt készre sütjük és hagyjuk kihűlni.

 

Fahéjas mousse

  • 2 tojás
  • 4 dl tejszín
  • 80 g fehér csokoládé
  • 2 egész rúd fahéj
  • 4 lap zselatin (10 g por)

A tejszínt felmelegítjük a fahéjjal együtt, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy 3-4 fokra hűljön vissza.
Egy üstben a fehér csokit vízgőz felett, állandó keverés mellett, 50-60 C°-ig melegítjük a tojásokkal együtt. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. (hideg vízbe, vagy jégre állítva gyorsíthatjuk a folyamatot)

A kihűlt tejszínt kivesszük a hűtőből, kiemeljük belőle a fahéjakat és habbá verjük.

A kihűlt fehércsokis keverékhez hozzáadjuk a felvert tejszínt. A hideg vízbe áztatott, majd felmelegített zselatint közvetlenül a töltés előtt adjuk hozzá.

 

Csokis tükörglazúr:

  • 360 g cukor
  • 280 ml víz
  • 240 g tejszín
  • 120 g kakaópor
  • 12 db lap zselatin
  • 80 g jégzselé (készen vásárolható, vagy elkészíthető)

A zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.

Habverővel nagyon alaposan összekeverjük. A végén, hogy szebb eredményt kapjunk, még botmixerrel is egyneműsítjük.

Ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele. Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk fel.

 

Összeállítás

Az omlós lapot és piskótát egyforma nagyságúra vágjuk és majd az omlós lapot egy állítható keretbe tesszük.
A szilvatöltelékbe belekeverjük a zselatint, (hideg vízbe áztatott és felmelegített) majd szépen az omlós tésztára öntjük és egyenletesre igazítjuk. Erre kerül a piskóta, majd a hűtőben pihentetjük egy órán át.
A karamell ganázst konyhagéppel kihabosítjuk és rátöltjük következő rétegként a szeletünkre. Habzsákkal könnyebben tudunk dolgozni, majd kenőkéssel elsimítjuk.
A fahéjas mousse réteg következik, amibe töltés előtt belekeverjük a hideg vízbe áztatott majd felmelegített zselatint.
Kenőkéssel minél simábbra simítjuk a tetejét. Ezt könnyen elérhetjük úgy, hogy a kenőkést meleg vízbe mártjuk és a felmelegedett pengével nagyon szép sima felületet hozhatunk létre. Ezen szépen terül majd a tükörmáz.

Fél órára fagyasztóba helyezzük a szeletet, mielőtt a tükörmázat rátennénk.
A tükörmáz 30-33 C° fokosan fog legszebben terülni a desszertünk tetején.  Tálalásig hűtőben tároljuk. Ezt a méretet én 4x 9 db-ba vágtam, tehát 36 szelet lett belőle.

 

 

(Visited 3 402 times, 17 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Almás karamellás mousse torta tükörglazúrral
previous
Almás karamellás mousse torta tükörglazúrral
  • 3 402 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Almás karamellás mousse torta tükörglazúrral
previous
Almás karamellás mousse torta tükörglazúrral

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás