0 0
Szilvás karamellás szelet

Szilvás karamellás szelet

Elkészítés

Megoszt

Mit szólnátok egy szilvás, fahéjas, karamellás szelethez, amit egy csepp konyakkal bolondítottunk meg? Megkóstolnátok?

 

Karamell ganázs:

  • 125 g tejcsokoládé
  • 250 ml tejszín
  • 125 g cukor
  • 35 g vaj
  • csipet só

A tejszínt felforraljuk. A cukrot karamellizáljuk, lehetőleg lassan, nehogy megégjen a cukor, mert akkor keserű lesz. Beledobjuk a vajat, ha elolvadt, akkor hozzáöntjük a forró tejszínt és habverővel elkeverjük.

Szűrőn keresztül a tejcsokira öntjük és azt is simára keverjük. 4-5 órára hűtőbe helyezzük, hogy teljesen kihűljön. Felhasználás előtt egy órával vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.

 

Omlós tészta

  • 175 g liszt
  • 125 g vaj
  • 75 g porcukor
  • 1 db tojás sárgája

A lisztet porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat és elkezdjük összedolgozni az összetevőket. Mikor kezd lassan összeállni akkor még a tojás sárgáját is hozzáadjuk. Vigyázzunk, nehogy túlgyúrjuk, ahogy összeáll a tészta, nem kell tovább dolgozni vele. Hűtőben fél órát pihentessük a tésztát. Fél óra elteltével kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Ez a mennyiség 24 x 30 cm nagyságú szelethez elegendő.
Villával megszurkáljuk, és 1 órára mehet vissza a hűtőbe pihenni, azért hogy sütés közben ne ugorjon majd össze. 170 C° fokra előmelegítjük a sütőt és 15 perc alatt kisütjük, végül hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Szilvatöltelék

  • 500 g szilva (kimagozva, aprítva)
  • 100 + 50 g barna cukor
  • 3 g pektin
  • 4 lap zselatin (10 g porzselatin)
  • 1 csipet fahéj
  • 1 gyűszűnyi konyak

A szilvát a 100 g cukorral és a konyakkal és a fahéjjal együtt, egy órán át lassú tűzön főzzük. Egy óra lassú főzés után, amikor összeértek az ízek, hozzákeverjük az 50 g cukorban elkevert pektint. Kb. 5 percig rotyogtatjuk.

 

Piskóta lap

  • 2 db tojás fehérje
  • 2 db tojás sárgája
  • 60 g liszt
  • 60 g cukor
  • 20 g olvasztott vaj

 

A tojásfehérjét a cukorral feszes habbá verjük. A tojás sárgáját egy üstben kézi habverővel kihabosítjuk.
A tojás sárgájához hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, majd óvatosan a lisztet is belekeverjük.
Sütőpapírra egyenletesen kikenjünk. (24 x 30 cm-nél kicsit nagyobbra)

165 C°-on 11 perc alatt készre sütjük és hagyjuk kihűlni.

 

Fahéjas mousse

  • 2 tojás
  • 4 dl tejszín
  • 80 g fehér csokoládé
  • 2 egész rúd fahéj
  • 4 lap zselatin (10 g por)

A tejszínt felmelegítjük a fahéjjal együtt, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy 3-4 fokra hűljön vissza.
Egy üstben a fehér csokit vízgőz felett, állandó keverés mellett, 50-60 C°-ig melegítjük a tojásokkal együtt. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. (hideg vízbe, vagy jégre állítva gyorsíthatjuk a folyamatot)

A kihűlt tejszínt kivesszük a hűtőből, kiemeljük belőle a fahéjakat és habbá verjük.

A kihűlt fehércsokis keverékhez hozzáadjuk a felvert tejszínt. A hideg vízbe áztatott, majd felmelegített zselatint közvetlenül a töltés előtt adjuk hozzá.

 

Csokis tükörglazúr:

  • 360 g cukor
  • 280 ml víz
  • 240 g tejszín
  • 120 g kakaópor
  • 12 db lap zselatin
  • 80 g jégzselé (készen vásárolható, vagy elkészíthető)

A zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A vizet a cukorral együtt felforraljuk. Ha felforrt levesszük a tüzet takarékra és bele szórjuk a kakaóport. Habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellet 103 C°-ig melegítjük fel. Mikor elérte a 103 C°-ot levesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a jégzselét végül a jól kinyomkodott zselatint.

Habverővel nagyon alaposan összekeverjük. A végén, hogy szebb eredményt kapjunk, még botmixerrel is egyneműsítjük.

Ügyeljünk arra, hogy ne sok levegőt keverjünk bele. Finom szitán átszűrjük, 30-33 C°-on használjuk fel.

 

Összeállítás

Az omlós lapot és piskótát egyforma nagyságúra vágjuk és majd az omlós lapot egy állítható keretbe tesszük.
A szilvatöltelékbe belekeverjük a zselatint, (hideg vízbe áztatott és felmelegített) majd szépen az omlós tésztára öntjük és egyenletesre igazítjuk. Erre kerül a piskóta, majd a hűtőben pihentetjük egy órán át.
A karamell ganázst konyhagéppel kihabosítjuk és rátöltjük következő rétegként a szeletünkre. Habzsákkal könnyebben tudunk dolgozni, majd kenőkéssel elsimítjuk.
A fahéjas mousse réteg következik, amibe töltés előtt belekeverjük a hideg vízbe áztatott majd felmelegített zselatint.
Kenőkéssel minél simábbra simítjuk a tetejét. Ezt könnyen elérhetjük úgy, hogy a kenőkést meleg vízbe mártjuk és a felmelegedett pengével nagyon szép sima felületet hozhatunk létre. Ezen szépen terül majd a tükörmáz.

Fél órára fagyasztóba helyezzük a szeletet, mielőtt a tükörmázat rátennénk.
A tükörmáz 30-33 C° fokosan fog legszebben terülni a desszertünk tetején.  Tálalásig hűtőben tároljuk. Ezt a méretet én 4x 9 db-ba vágtam, tehát 36 szelet lett belőle.

 

 

(Visited 4 058 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Almás karamellás mousse torta tükörglazúrral
previous
Almás karamellás mousse torta tükörglazúrral
Erdei gyümölcs mousse torta csokival és tükörglazúrral
következő
Erdei gyümölcs mousse torta csokival és tükörglazúrral
  • 4 058 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Almás karamellás mousse torta tükörglazúrral
previous
Almás karamellás mousse torta tükörglazúrral
Erdei gyümölcs mousse torta csokival és tükörglazúrral
következő
Erdei gyümölcs mousse torta csokival és tükörglazúrral

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás