Sárgabarackos fekete macaron
Elkészítés
Különleges szín és ízvilágú macaront mutatok most Nektek! A fekete édességet már nagyon sokan szeretik az Oreónak köszönhetően, próbáljátok ki macaron formában is!
Hozzávalók:
- 225 g mandula liszt
- 225 g porcukor
- 40 g étkezési (kukorica) keményítő
- 75 g tojás fehérje
- 80 g tojás fehérje
- 50 g cukor
- 180 g cukor
- víz sziruphoz
- fekete porfesték (ételfesték) igény szerint
Elkészítés:
A 180 g cukrot annyi vízben, ami ellepi, 118 fokos szirupot főzünk belőle. Miközben a szirup fő, a 80 g tojásfehérjét az 50 g cukorral gyenge habbá verjük. Ha a szirup eléri a megfelelő hőfokot, az üst oldalára vékony sugárba csurgatva alacsony sebesség mellett hozzáadjuk a tojásfehérjéhez.
Amikor belekerült az összes szirup, a gépet nagy sebességre kapcsolva szoba hőmérsékletűre hűtjük a tojáshabot. Akkor jó a keverék, ha a habverőről csúcsosan visszahajlik.
Közben a mandulalisztet összekeverjük a porcukorral és az étkezési keményítővel (szárazon), majd hozzáadjuk a 75 g tojásfehérjét, és marcipán keménységű masszává gyúrjuk.
A mandulás keverékünkhöz úgy adagoljuk a tojásfehérjés habot, hogy először egy harmadát keverjük bele, majd lassan hozzáadjuk a többit is. Akkor készült el, ha a spatuláról szalagosan folyik le. Az a jó macaron massza, amely a szilikon lapra nyomástól számítva 3-4 másodperc múlva felveszi a macaron formát. Ha nem terül, akkor keverni kell még picit, hogy hígabb legyen.
Habzsákkal segítségével, macaron-sütő szilikon lapra kinyomjuk az ismert formában (gyakorlottabbaknak a sima szilikon lap is megteszi). A kinyomott macaronokat 1-2 órán keresztül szárítjuk. (olyan helyiségben, ahol magas a páratartalom több időre is szükség lehet)
Ezt a fekete macaront fekete porfestékkel színeztem. A festék mennyisége a minőségétől is függ, illetve, hogy mennyire sötét macaront szeretnénk. A festéket több részletben adom a masszához: teszek a felverendő tojásfehérjébe is, a cukor szirupba is és a mandulás keverékből sem hagyom ki. Így teljesen egynemű a színezés, nem kell attól tartani, hogy foltos lesz.
Amikor megszáradt a teteje, érintésre bőrös tapintású, 150 C° fokon 13 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után töltjük meg.
Sárgabarackos macaron töltelék:
- 200 g konfitált sárgabarack
- 50 g cukor
- 2 db tojás sárgája
- 300 g puha vaj
A 200 g konfitált sárgabarackot (180 g sárgabarackot 60 g cukorral 1-1,5 óra alatt lassan főzzük, majd pürésítjük),
tojás sárgájával és cukorral vízgőz felett főzzük kb. 78-82 C°-ig, ekkora már be is sűrűsödik.
Hozzáadjuk a puha kockázott vajat és simára keverjük majd hűtőben kihűtjük, ez kb. 3-4 órán át tart. A kihűlt sárgabarack krémmel betöltjük a fekete macaronokat.