0 0
Ropogós fehércsokis tortácska áfonyával – recept

Ropogós fehércsokis tortácska áfonyával – recept

Elkészítés

Megoszt

Gyakran nem kívánunk nagy szelet tortát, de egy kis kóstoló jó lenne, úgy hogy a krémből, a piskótából és a bevonatból is ízleljünk.

Ez a tortácska az összes feltételnek megfelel, és igazán szépséges is. Szilikon formában könnyedén elkészíthető.

Hozzávalók:

Piskóta

  • 4 db egész tojás
  • 80 g cukor
  • 30 g darált pisztácia
  • 80 g darált mandula
  • 150 g tojás fehérje
  • 50 g cukor
  • 30 g liszt
  • 40 g olvasztott vaj

4 egész tojást gramm cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a pisztáciát és a mandulát és félre tesszük. Felverjük a tojás fehérjét 50 gramm cukorral, majd laza mozdulatokkal bele keverjük a tojásos, mandulás, pisztáciás masszába. Amikor szép egynemű lett, akkor beleszórjuk a lisztet, azt is elkeverjük és végül a vajat adjuk hozzá. Sütőpapírra öntjük, szép egyenletesre igazítjuk és 165 fokon 8 perc alatt kisütjük.

Áfonya töltelék:

  • 300 g áfonya
  • 60 g cukor
  • 2 g pektin
  • 40 g cukor
  • 2 lap zselatin

Az áfonyát alacsony hőfokon feltesszük főni kb. 85-90 fokon. Egy órán át, lassan pöszörögjön majd a 40 g cukorban elkeverjük a 2 gr pektint és állandó keverés mellet beleöntjük az áfonyába. Egy picit erősseb tűzön 5 percig főzzük. Levesszük és hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint. Ki kell számolnunk, hogy mennyi édességet szeretnénk csinálni, lemérni a szilikon forma nagyságát, eldönteni mekkora tölteléket akarunk belerakni. Ennek alapján vágunk egy ennek megfelelő nagyságú lapot a piskótából. Állítható keretbe foglaljuk és ráöntjük az áfonyatölteléket. Irány a hűtő és kidermesztjük.

Fehér csoki mousse:

  • 200 g fehér csoki
  • 2 db tojás
  • 6 dl tejszín
  • 8 db lap zselatin

A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.

A fehér csokit a két tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szoba hőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk.

Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Végül belekerül a felázott zselatin. Hűtőbe helyezzük 3-4 órára, hogy a zselatin tegye a dolgát, vagyis stabil állagot adjon a  mousse-nak.

 

Csoki bevonat kukorica pehellyel:

  • 150 fehér csoki
  • 150 g kakaóvaj
  • 50 g kukorica pehely
  • -titánium dioxid, ha szeretnénk, hogy fehérebb legyen a csoki

A kakaóvajat a csokival együtt felolvasztjuk, hogy kb. 35-40 fokosak legyenek, majd mehet bele az ételfesték (titánium-dioxid) botmixerrel elkeverjük, és hozzáadjuk a kukoricapelyhet.

 

Elkészítés:

Az áfonya tölteléket kivesszük a keretből, és felvágjuk annyi szeletre, amennyi édességet szeretnénk elkészíteni. Én 7*1,5 cm-re vágtam őket. A mousse-ba beletesszük a hideg vízben előzőleg beáztatott és felmelegített zselatint. Akkor jó a mousse ha kissé folyékony.
A szilikon formába kb. ¾-ig töltjük, majd egy áfonya szeletet beleigazítunk oda, ahova szeretnénk (kb. a közepére), majd egy mousse-t töltünk rá és kenő késsel simára húzzuk. Ezt addig ismételjük, míg nincs tele az összes formánk. Irány a fagyasztó.

Pár szó a szilikon formáról. Én ennél a receptnél alagút formájú, egyadagos desszertet adó formát használtam. Természetesen lehet más formát is, de ahhoz kell igazítani a töltelék formáját, nagyságát. (lehet henger forma, kocka, vagy szív is, pl. Velentin napra. Aliexpressen nagyon nagy a választék, nézzetek szét: Tortácska szilikon forma Aliexpressről
Szerencsére jó áron, általában ingyenes szállítással küldik. Én ebben készítettem:
szilikon forma
szilikon forma

Ha kifagyott előkészítjük neki a maradék piskótát, felvágjuk olyan nagyra vagy egy picit nagyobbra, mint a formánk. Ha ezzel megvagyunk, akkor a csokit készítjük elő. Célszerű egy olyan edényt használni, amelyikbe bele fér a kifagyott mousse és eléggé mély is, hogy bele tudjuk mártani. Kivesszük a formából egy fogpiszkálót szúrunk bele és kimártjuk, majd rögtön a piskóta lapra fektetjük. Befejezésül díszítjük a maradék mousse-al, áfonyával és kukorica pehellyel.

Ropogós fehércsokis tortácska áfonyával
Ropogós fehércsokis tortácska áfonyával

 

(Visited 347 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Almás diós tart
previous
Almás diós tartlet recept
eper mousse tortácska
következő
Eper mousse tortácska recept
  • 347 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Almás diós tart
previous
Almás diós tartlet recept
eper mousse tortácska
következő
Eper mousse tortácska recept

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás