0 0
Mangó-csoki tortácska

Mangó-csoki tortácska

Elkészítés

Megoszt

Mangó-csoki tortácska

Piskóta:

  • 3 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 90 g cukor
  • 70 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 30 g olvasztott vaj

A tojás sárgáját habosra keverjük és félre tesszük. A tojás fehérjét cukorral habbá verjük. A lisztet kakaóporral összekeverjük. Miután minden előkészület kész, összeállítjuk a masszát: a tojás sárgájába keverjük a fehérje habot, mehet hozzá a lisztes kakaó majd a felolvasztott vaj. Sütőpapírra kenjük, olyan vastagra amilyet szeretnénk a tortácskába rakni, de elég nagyra hogy mindegyikbe jusson.165 fokon 10-12 percig süssük.

Omlós tészta:

  • 140 g liszt
  • 60 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 db tojás sárgája

A lisztet, porcukrot és lisztet beletesszük a konyhagép üstjébe és keverőkarral elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat majd legvégül az egész tojást. Mikor a tészta összeállt, kivesszük az üstből és fél órára betesszük pihentetni a hűtőbe. Két sütőpapír között kb. 2-3 milliméteresre nyújtjuk, és pár percre a fagyasztóba tesszük (könnyebb vele dolgozni). Akkorára szúrjuk ki, mint a piskótát.160 fokon 8-9 perc alatt készre sütjük.

 

Csoki mousse:

  • 300 g csoki
  • 3 db tojás
  • 900 g félig felvert tejszínhab
  • 9 db lapzselatin

A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a félig felvert tejszínt, majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a töltés előtt hozzáadjuk felolvasztott zselatint.

 

Mangó töltelék:

  • 500 g mangó
  • 50 +20 g cukor
  • 3 g pektin
  • 3 db lapzselatin

A mangókat meghámozzuk, kockára daraboljuk és felrakjuk az 50 cukorral főzni alacsony hőfokon 1 órán át.  (A cukor mennyisége a mangó ízétől függ, mert ha édes, akkor elég ennyi, ha nem, akkor tehetünk még egy kicsit bele ízlés szerint)

Hozzákeverjük a 20 g cukrot és a 3 g pektint, magasabb hőfokon 5 percig főzzük még. Végül a hideg vízbe beáztatott zselatint és félkör alakú szilikon formába töltjük. A maradékot pedig gömb alakú formába és mindkettőt lefagyasszuk.

A gömb forma linkje:

gömb szilikonforma olcsón

Jégzselé:

  • 250 ml víz
  • 200 ml cukor
  • 20 g glükóz szirup
  • 50 g cukor
  • 8 g pektin
  • 2 g citromsav vagy citrom lé

A vizet cukorral és a glükóz sziruppal együtt felforraljuk. Ha forr lassan állandó keverés (habverő) mellett beleszórjuk a cukor és pektin elegyét. Kisebb gázon 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük még a citromsavat vagy levet. Félre tesszük kihűlni.

Ganache:

  • 300 g csoki
  • 300 g tejszín
  • 30 g glükóz szirup

A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csokilencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegőmentes marad. Kihűtjük. ő)

Összeállítás:

A piskótát és az omlós tésztalapot egy pici ganázzsal összeragasztjuk majd formából kivett fagyos félgömb mangókat ráhelyezzük.

A szilikon formákat előkészítjük. A csoki mousse-ba belekeverjük a zselatint, formát kb. félig töltjük, majd belehelyezzük az omlós tésztát, amire előzőleg ráhelyeztük a félgömb mangót. Én úgy szoktam, hogy egy formánál kipróbálom, hogy mennyi mousse kell bele és utána tudok viszonyítani. Végül szép simára igazítom és berakom a fagyasztóba. Ha kifagyott, akkor rácsra helyezem őket és meleg, szép simára és buborék mentesre kevert ganázst csurgatok rá. Nem húzom át teljesen, csak a tetejét és hagyom, hogy az oldalán néhol lecsurogjon.
Végül a kis mangó gömböket kiveszem a formából, fogpiszkálóra szúrom és meleg, 35 C° -os jégzselébe kimártom és úgy rakom a tortácska tetejére.

Szilikon forma tortácskához

Csoki mangó tortácska
Csoki mangó tortácska
(Visited 814 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Citromos málna szelet
previous
Citromos málna szelet (24 db)
Crémebrulée szelet málnával és mogyorós ropogóssal
következő
Crémebrulée szelet málnával és mogyorós ropogóssal
  • 814 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Citromos málna szelet
previous
Citromos málna szelet (24 db)
Crémebrulée szelet málnával és mogyorós ropogóssal
következő
Crémebrulée szelet málnával és mogyorós ropogóssal

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás