0 0
Málnás eclair fánk

Málnás eclair fánk

Hozzávalók

  • Eclair tészta

  • Málnakrém

  • Tükörglazúr

Elkészítés

Megoszt

Az ecklair fánk a francia cukrászat klasszikusa. Sok féle varriáció létezik: csokis, kávés, vaníliás, gyümölcsös…
Készítsük el a málnás változatot! Tányérdesszert fő attrakciója, de a vasárnapi ebéd koronája is lehet ez a könnyen elkészíthető málnás ecklair fánk.

(Visited 594 times, 1 visits today)
Step 1
Mark as Complete

Ecklair tészta (pate a choux)

Elkészítés: A vizet, tejet, cukrot, sót, vajat egy edényben felforraljuk. Kevergetjük, hogy a vaj is elolvadjon. Egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet. Lehúzzuk a tűzhelyről és simára keverjük. A tűzhelyre visszahelyezve, állandó kavargatás mellett, addig reszteljük, amíg el nem válik az edény falától a massza. Ez után egy konyhagép üstjébe helyezzük. Lassan keverjük 2-3 percig, ezzel elérjük, hogy picit lehűljön. Eközben egy edénybe leütjük a tojásokat, elkeverjük, hogy homogén legyen. Kimérünk pontosan 250 g-ot. Apró adagokban adagoljuk a már langyos tésztánkhoz. Minden kis adag hozzáadása után alaposan elkeverjük. Amikor ezt befejeztük és sima a masszánk, olyan habzsákba helyezzük, amin 10-12 mm-es sima, vagy csak nagyon picit redőzött cső van.
Szilikon lapra kb. 10 cm hosszú fánkokat nyomunk, ügyelve arra, hogy elegendő hely maradjon a fánkok között, hiszen sülés közben megnőnek.
Előmelegített sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük.

Step 2
Mark as Complete

Málnakrém

Üstbe beletesszük a cukrászkrémet, simára keverjük, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a málnapürét és a porcukrot . Végül a habbá vert tejszín következik és pár laza mozdulattal krémmé keverjük.

Step 3
Mark as Complete

Tükörglazúr

A víz, cukor és glükózból 103 C° cukor szirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehércsokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

Tipp: A sűrített tejet magunk is elkészíthetjük: A 1 liter tejet és 150 g cukrot, felforraljuk. Forrás után lejjebb vesszünk a hőfokot, hogy lassan forrjon. Célszerű magas és széles edényben főzni a párolgás miatt. Ebből a mennyiségből 3 dl sűrített tejet készíthetünk. Ügyeljünk, hogy a cukor ne nagyon karamellizálódjon. Szűrőn keresztül tesszük egy másik edénybe hűlni. Felhasználás előtt még egyszer átszűrjük a tetején felhalmozódott zsír miatt. Egy hétig eláll hűtőben.

Step 4
Mark as Complete

Összeállítás

A krémet habzsákból vékony csővel töltjük a megsült és kihűlt fánkokba. Legjobb megoldás az alján megtölteni. Nem biztos, hogy egy helyről menni fog, 2-3 kis lyuk is kell hozzá. Töltés után 1-2 órára praktikus fagyasztóba tenni, hogy a tükörglazúr gyorsabban ráköthessen.

A kb. 30 fokos tükörglazúrba egyenként mártjuk a fagyasztóból kivett fánkokat. Ez a hőmérséklet különbség a fánk és a glazúr között, biztosítja, hogy szépen, megfelelő vastagságban tapadjon rá.

Díszítés: friss gyümölcs, habcsók, csokis gabonagolyók, csokireszelék stb.

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Sült túró torta
previous
Sült túrótorta eper szósszal
Csoki symphonia
következő
Csoki symphonia tányérdesszert
  • 594 Megtekintés
  • Könnyű

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Hozzávalók

Eclair tészta
150 ml tej
150 ml víz
120 g vaj
egy csipet
egy csipet cukor
200 g liszt
250 g tojás
Málnakrém
100 g cukrászkrém
150 g málnapüré
0,5 literből tejszínhab
izlés szerint porcukor
Tükörglazúr
75 ml víz
150 g cukor
150 g glükóz szirup
120 g sűrített tej
5 db lap zselatin
165 g fehér csoki

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sült túró torta
previous
Sült túrótorta eper szósszal
Csoki symphonia
következő
Csoki symphonia tányérdesszert

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás