0 0
Karamellizált banán szelet borhabbal

Karamellizált banán szelet borhabbal

Elkészítés

Megoszt

Úgy látjuk, hogy nagyon népszerűek látogatóink körében a banános desszertek, torták. Ezért most is banánosat hoztunk nektek. Ez a desszert karamellizált banánnal és finom borhabbal készül.  Készíthetjük namelaka krém és angyalhaj nélkül is, úgy is nagyon finom.
Aki a teljes tányérdesszertet elkészíti, nem bánja meg, hiszen egy fenséges ízekkel teli desszerttel találkozhat. Nem csak a látvány gazdagabb, hanem az ízek is, hiszen a fehér csoki édessége, a borhab enyhe savassága és a karamellizált banán aromája felülmúlhatatlan.

Higgyétek el, megér egy próbát!

 

Fehér csokis  namelaka

  • 150 g tej
  • 15 g glükóz
  • 2 lap zselatin
  • 250 g fehér csoki
  • 300 g tejszín

 

A zselatint hideg vízbe áztatjuk 5-7 percre, a tejjel és a glükózzal együtt 50 fokig melegítjük.
A fehér csokoládét mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk úgy, hogy a hőmérséklete ne menjen 35 fok fölé.
Lassú, állandó keverés mellett hozzáadjuk a csokihoz a tejes, zselatinos egyveleget és simára keverjük. Ez után a folyékony tejszínt adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett. A végén botmixerrel átdolgozzuk, átszűrjük és egy fedeles edényben, vagy lefóliázva 24 órán át a hűtőben pihentetjük.

 

Csokis felvert

  • 4 tojás
  • 80 g cukor
  • 90 g liszt
  • 4 tojás fehérje
  • 50 g cukor
  • 40 g vaj
  • 30 g kakaó

A 4 egész tojást és a 80 g cukrot a konyhagép üstjében habosra keverjük. Közben kimérjük a lisztet és a kakaót, amit egymással lazán elkeverünk. Ez után hozzáadjuk a cukros tojásos keverékhez. Félretesszük.

A 4 tojásfehérjét felverjük az 50 g cukorral habbá, majd amikor elkészült, laza óvatos mozdulatokkal belekeverjük a félretett masszába. Végül a felolvasztott vajat csorgatjuk hozzá.
Egy 30 x 50 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőlemezre egyenletes vastagságúra kenjük, és 165 C-on 10 perc alatt készre sütjük.

 

Borhab krém

  • 4 tojás sárgája
  • 100 g cukor
  • 1,5 dl száraz fehér bor
  • 500 g habbá vert tejszín
  • 5 zselatin lap

 

A tojássárgáját cukorral és a borral, vízgőz felett, állandó keverés mellett habosra keverjük és sűrítjük. Félretesszük kihűlni. (ha gyorsítani szeretnénk a hűtést, jeges, vagy hideg vizes tál fölé tehetjük) Díszítés céljára vegyük ki belőle kb. egy harmadát.

Ha kihűlt, hozzákeverjük a tejszínhabot és az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd felmelegített zselatin lapokat.

 

Karamellizált banán krém

  • 3 db érett banán
  • 2 tojás
  • 70 g cukor
  • 750 g tejszínhab
  • 7 lap zselatin
  • 150 g cukor a karamellizáláshoz

 

24 cm-es serpenyőben lassan elkezdjük felolvasztani a cukrot. Amikor felolvadt beletesszük a banánt. Időnként megforgatva, 15-20 percig alacsony tűzön karamellizáljuk.

Ha elkészült, kivesszük és pürésítjük. Egy üstbe tesszük a tojást, cukrot és a banánpürét. 60 C-ig felfőzzük, majd lehűtjük. Amikor lehűlt, belekeverjük a tejszínhabot és a hideg vízbe áztatott és felmelegített zselatint.

 

Angyalhaj

  • 150 g cukor

Egy nyeles lábasban karamellizáljuk a cukrot. Megvárjuk, hogy 125-130 fokra hűljön és egy vagy két villa segítségével, hosszú szálakat húzunk belőle. Igyekezzünk minél vékonyabbakat húzni. Egy tepsi hátoldalára tehetjük a kész szálakat. Amikor kész, akkor óvatosan össze lehet hajtogatni és egy zárható dobozba tenni, hogy ne érhesse pára tálalásig.

 

Összeállítás és tálalás

Az összeállítást megelőző napon elkészítjük a namelakát.

A piskótát elfelezzük és egy állítható keretbe tesszük. Az első réteg a borhabos krém, amit szépen egyenletesen eligazítunk. Erre a második piskótalap kerül. Következő réteg a karemellizált banán, szépen eligazítva. Tegyük be 3 órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Amikor letelt a 3 óra felszeleteljük. A fotón lévő 3 cm x 8 cm méretű. A namelaka krémet tálalás előtt nyomjuk rá habzsákból csillagcső, vagy más mintázatú cső segítségével.

A tetejét angyalhajjal díszítjük. Ha előre elkészítjük az angyalhajat, akkor azt mindenképp zárható dobozba tegyük, mert a levegő nedvességtartalma miatt elolvadhat.
Tányérdesszertként elkészítve, az előzőleg félretett borhabot, picit felhígítjuk egy kevés tejszínnel, majd egy kanállal a tányérra helyezünk és rácsapunk a kanál hátuljával. Így egy nonfiguratív, igen tetszetős forma alakul ki.

Ha otthoni fogyasztásra készítjük, akkor akár a namelaka krém és angyalhaj nélkül is készíthetjük, úgy is nagyon finom.

 

 

(Visited 681 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
mogyorós karamellás házi jégkrém
previous
Mogyorós karamellás házi jégkrém (8 db)
Cseresznyés tejhabos torta
következő
Cseresznyés tejhabos torta
  • 681 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

mogyorós karamellás házi jégkrém
previous
Mogyorós karamellás házi jégkrém (8 db)
Cseresznyés tejhabos torta
következő
Cseresznyés tejhabos torta

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás