• Home
  • Karamellizált banán mousse torta tükörglazúrral – recept
0 0
Karamellizált banán mousse torta tükörglazúrral – recept

Karamellizált banán mousse torta tükörglazúrral – recept

Elkészítés

Megoszt

Ha unod a banánt, készíts belőle banántortát! Nem is akármilyet karamellizáltat….

Karamellizált banán mousse
Karamellizált banán mousse torta

Piskóta

  • 2 db tojás sárgája
  • 50 g olvasztott vaj
  • 2 db tojás fehérje
  • 50 g cukor
  • 40 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 1 csipet sütőpor

A tojás sárgáját habosra keverjük. A fehérjét és a cukrot habbá verjük, majd laza mozdulatokkal hozzáadjuk a tojás sárgájához. Amikor egynemű lett, mehet hozzá a száraz hozzávalókból álló keverék: a liszt, a kakaó és a sütőpor, végül az olvasztott vaj kerül bele.
16 cm átmérőjű és 2 cm magas karikába helyezzük és 165 C° fokon 10-12 percig sütjük. Sütés után lefordítva kihűtjük. Ha véletlenül nem lett egyenes a teteje akkor nyugodtan korrigálhatunk rajta, simán levághatjuk.

Fehér csoki mousse:

  • 1 db sárgája
  • 50 gr fehér csoki
  • 200 ml tejszínhab
  • 2 db lap zselatin

Elkészítés: A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.

A fehér csokit a tojással 50-60 C° -ig vízgőz felett melegítjük, majd szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Végül hozzáadjuk a felázott zselatint.

Ha kész akkor 14 cm átmérőjű és 2 cm magas karikába töltjük, aminek az alját fóliával fedtük be. Fagyasztóba rakjuk és kifagyasztjuk.

Karamellizált banán mousse:

  • 1 db érett banán
  • 150 gr cukor a karamellizáláshoz
  • 1 db tojás fehérje
  • 20 gr cukor
  • 150 ml félig felvert tejszín
  • 2 db zselatin

Egy kisebb serpenyőben a cukor felolvasztjuk és hozzáadjuk a felezett banánt. Lassú tűzön kb. 15 percig karamellizáljuk az olvasztott cukorban a banánt, amit néha megfordítunk, majd kivesszük.

Csak a banánt botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a 20 g cukorral laza habbá vert tojás fehérjét, jól elkeverjük, majd hozzá löttyintjük és elkeverjük a tejszínt is.

A hideg vízbe rakott és felolvasztott zselatint csak közvetlenül betöltés előtt rakjuk bele.

 

Tükörglazúr

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok!
Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehércsokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő!

Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük.

Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

Összeállítás:

  • Fehér csoki mousse-t kivesszük a fagyasztóból és a karikából. Szakács fáklyával egy picit megmelegítjük az egyik oldalát és azzal lefelé rakjuk rá a csokis felvertre. (Így hozzátapad, és nem csúszik szét.) Félre tesszük.
  • Belerakjuk a banános mousse-ba a zselatint és rögtön bele is öntjük a szilikon formába. (Kb. 1/3 –ig kell, hogy legyen benne mousse.)
  • A banános mousse-ra az összeillesztett csokis felvert és fehér csoki mousse együttese kerül.
  • A betöltött formát kifagyasztjuk (optimális esetben egy éjszaka)
  • Már csak a tükörglazúrral való áthúzás maradt hátra! Ehhez a tortához a fehér, fekete és sárga színezés illik leginkább.
(Visited 4 203 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Cukrász krém, vanília krém
previous
Cukrász krém, alap krém, vanília krém recept
Almás joghurt szelet
következő
Almás-joghurt szelet recept
  • 4 203 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Cukrász krém, vanília krém
previous
Cukrász krém, alap krém, vanília krém recept
Almás joghurt szelet
következő
Almás-joghurt szelet recept

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás