0 0
Gyömbéres sárgabarack alagút (18 db-hoz)

Gyömbéres sárgabarack alagút (18 db-hoz)

Elkészítés

Megoszt

Gyömbéres desszertünk még nem volt itt a Desszertmesék oldalon. Ezt a hiányt szerettük volna pótolni ezzel a gyömbéres, sárgabarackos alagúttal. A gyömbérrel óvatosan kell bánni, hogy nehogy túl sok legyen, mert akkor csípőssé válik a krém. Szerintünk ez a teáskanálnyi pont elegendő, finoman átjön a gyömbér íz, de cseppet sem tolakodó. Kóstoljátok meg!

Aki szeret kísérletezni, más formában is elkészítheti, pl, nagyobb alagút, vagy torta forma, esetleg szeletként állítható keretben.

Szilikon alagút formácskák

Állítható sütemény keret

Osztható, állítható sütemény keret

Mogyorós piskóta

  • 4 tojás
  • 80 g cukor
  • 100 g pörkölt darált mogyoró
  • 4 db tojás fehérje
  • 50 g cukor
  • 30 g liszt
  • 35 g olvasztott vaj

Az egész tojást 80 g cukorral a konyhagép üstjében elkezdjük habosítani. Amikor felhabzott, hozzákeverjük a mogyorót, majd félre tesszük.

A 4 tojás fehérjét habbá verjük, amit laza mozdulatokkal, hogy ne törjön a fehérje, hozzákeverjük a mogyorós masszához, majd hozzászitáljuk a lisztet és végül az olvasztott vajat csorgatjuk hozzá.

Egy 30 x 50 cm-es tepsire, vagy sütőlapra sütőpapírt helyezünk és vékonyan rákenjük a piskótatésztát. 165 C-on 8-10 perc alatt készre sütjük. Felvágás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Felvágás részletei az összeállítás résznél van részletesen leírva.

 

 

Barack töltelék

  • 250 g sárgabarack
  • 50 + 25 cukor
  • 1 g pektin
  • 1 lap (2,5 g) zselatin

A barackot negyedeljük és az 50 g cukorral lassú tűzön 60-90 percig főzzük. (ha savanyúbb a barack, akkor mehet bele picit több cukor is, ízlés szerint)

Amikor kész, elkeverjük a 25 g cukorral az 1 g pektint és még 5 percig nagyobb lángon főzzük.  Az hideg vízbe előzőleg beáztatott zselatint felhasználás előtt keverjük bele. (Bővebb leírás az összeállításnál.

 

 

Gyömbéres fehér csokis mousse

  • 200 g fehér csoki
  • 2 egész tojás
  • 1 teáskanálnyi reszelt gyömbér
  • 600 ml félig felvert tejszín
  • 6 lap zselatin (15 g porzselatinnak felel meg)

A tojást és a fehér csokit vízgőz felett, állandó keverés mellett 50-60 fokig melegítjük. Belekeverjük a gyömbért. Szobahőmérsékletig visszahűtjük, amit gyorsíthatunk a tál hideg vízbe, vagy jeges tálba való állításával.

Ha kihűlt, akkor hozzákeverjük az enyhén felvert tejszínhabot. Fontos, hogy folyékony maradjon mousse, mert akkor fogja szépen kitölteni a formát és szép lesz a mousse felülete.

Az előzőleg hideg vízbe áztatott és felmelegített zselatint közvetlenül a töltés előtt tesszük a mousse-ba.

 

 

Csokoládé bevonat

  • 200 g tejcsokoládé
  • 200 g kakaóvaj
  • 60 g apróra tört kukorica pehely

Ha nincs tej csokink  2/3- 1/3-ad arányban fehér csokoládét és étcsokoládét is használhatunk. Vízgőz felett felmelegítjük a kakaóvajat, ez után hozzáadjuk az aprított csokoládét. Ez a keverék így kb. 35-38 C-os hőmérsékletű, lesz, ami nekünk pont megfelelő.

Amikor egynemű lesz a keverék, hozzáadjuk a kukoricapelyhet.

 

 

Összeállítás

Mindegyik kis alagúthoz két piskótára van szükségünk. Az egyik a betéthez, a másik az aljhoz kell.

Itt számolgatni kell egy picit, hogy jól jöjjön ki a méret. Esetünkben, ennél a formánál, aminek a mérete: 3,2 cm x 8,3 cm. ehhez szükséges betétként 7 cm X 1,5 cm –es piskótát használtunk, az alapnak pedig 3 cm x 8 cm. Mindkét méretből annyi db-ot vágunk, amennyi alagutunk lesz, jelen esetben 18 – 18 db-ot. Pontosabban a betétnek szánt piskótát még nem szeljük fel, mert arra simítjuk rá a sárgabarack tölteléket még felvágás előtt.  Természetesen, ha más a méret, vagy a forma, akkor ahhoz igazítjuk a piskóták méretét.

Ahhoz, ami betétként szánunk az alagútba egy állítható keretbe helyezzük és ráöntjük a zselatinos sárgabarack tölteléket. A zselatint, mindig közvetlenül a töltés előtt keverjük a krémbe/gyümölcsbe.

Szépen elsimítjuk, majd a hűtőbe helyezzük egy fél-egy órára, hogy megszilárduljon.

Ha megszilárdult akkor felszeleteljük a kiszámított méretre (jelen esetben 7 cm x 1,5 cm)

A fehér csokis gyömbéres krémhez hozzáadjuk a zselatint, elkeverjük majd a formákba kezdjük adagolni. Szilikon alagút formácskák A formát félig töltjük mousse-al, erre kerül a felszeletelt sárgabarackos piskóta betét, majd teletöltjük mousse-al. Kicsit rázogassuk meg, ütögessük a pulthoz, hogy a levegő kijöjjön belőle. Kenőkéssel simára húzzuk és betesszük a fagyasztóba.

Amikor kifagyott kiemeljük a formából, fogvájót szúrunk bele, belemártjuk a kukoricapelyhes csokiba, pár másodpercig benne tartjuk, majd amikor kivesszük ráhelyezzük az előkészített, felszeletelt talpakra. Díszítésként, a maradék mousse-t használhatjuk fel és a durvára tört mogyoró is igen jól mutat rajta.

 

 

 

(Visited 212 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Csokis málnás tartlet
previous
Csokis málnás tartlet
Mandulás kókusz mousse torta bársonyfújással
következő
Mandulás kókusz-mousse torta bársonyfújással
  • 212 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Csokis málnás tartlet
previous
Csokis málnás tartlet
Mandulás kókusz mousse torta bársonyfújással
következő
Mandulás kókusz-mousse torta bársonyfújással

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás