0 0
Feketeerdő torta tükörglazúrral

Feketeerdő torta tükörglazúrral

Elkészítés

Megoszt

Egyik kedvenc tortám a Feketeerdő torta. Szeretem a nem túl édes krémréteget, a finom feketeerdő piskótát és a friss, ízzel és zamattal teli meggyréteget, főleg ha pici cseresznyepálinka is bolondítja.  Szilikonformában elkészítve, tükörglazúr bevonattal igazán trendi lett ez az egyébként hagyományos torta. Készítsétek el!

Feketeerdő torta
Feketeerdő torta

Feketeerdő piskóta

  • 3 tojás sárgája
  • 75 g vaj
  • 3 tojás fehérje
  • 60 g cukor
  • 60 g liszt
  • 15 g kakaó
  • egy csipet sütőpor

A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a tojás sárgájával. Amikor elkészült a tojás fehérjét felverjük a cukorral, amíg a fehérje verődik, kimérjük és elkeverjük a száraz hozzávalókat (liszt kakaó, sütőpor).

Ne legyen túl kemény a hab, mert így szebb lesz a tortánk felülete. Szépen lazán belekeverjük a tojássárgájás vajba a fehérjét. Végül hozzáadjuk a lisztes keveréket. Ehhez a szilikonformához, amibe majd töltjük a tortát, 2 db 14 cm átmérőjű piskótára lesz szükségünk, ezért ekkora karikába töltjük egyenlő arányban a piskótát.

160 C-on 5-6 perc alatt kisütjük

 

Meggytöltelék

  • 250 g meggy (lehet mirelit is)
  • 50 g + 25 g cukor
  • 2 g pektin
  • 2 lap zselatin

A meggyet feltesszük 50 g cukorral főni, majd 1,5 órán át lassan rotyogtatjuk. Elkeverjük a 25 g cukrot a 2 g pektinnel, hozzáadjuk, majd magasabb hőfokon még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott zselatint. Ízlés szerint egy kis meggypálinkával is megbolondíthatjuk.
14 cm –es tortakarikát folpackba csomagolunk (az alját) és beleöntjük a meggytölteléket majd ráhelyezzük az egyik kisült piskótát.
Hűtőbe téve hagyjuk megszilárdulni.

 

Krém

  • 120 g cukrászkrém (recept itt)
  • 400 ml enyhén felvert tejszín
  • porcukor ízlés szerint
  • 5 lap zselatin

 

A cukrászkrémet simára keverjük, hozzáadjuk az enyhén felvert tejszínt, majd közvetlenül töltés előtt hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott és felolvasztott zselatint.

 

Ennél a pontnál választhatunk, hogy a barna tükörglazúrt a fehércsokis tükörglazúrból készítjük színezéssel, vagy készítünk hozzá csokisat.

Tükörglazúr

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 120 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 165 g fehér csoki

A vízből, cukorból és glükózból 103 C° -os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehércsokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

Csokis tükörglazúr

  • 75 ml víz
  • 150 g cukor
  • 150 g glükóz szirup
  • 100 g sűrített tej
  • 5 db lap zselatin
  • 150 g étcsokoládé
  • igény szerint Fekete gél festék

A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukor szirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő! Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele. Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük. Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben) Igény szerint fekete festéket tehetünk bele, hogy sötétebb legyen a glazúr és ettől szebb a fénye is. Én Fractal fekete gélfestéket használok.

 

Összeállítás

Egy olyan tálcára helyezzük a szilikon formát, amivel együtt majd behelyezzük a fagyasztóba. Szilikon forma innen rendelhető

A forma aljába kb. 1/3-ad krémet töltünk, egy kicsit megütögetjük, hogy levegőmentes legyen. A hűtőből kivesszük a meggytöltelékes piskótát, kivágjuk a formából, ráhelyezzük a krémre, eligazítjuk. Rátesszük a tortaforma másik részét. A maradék krémet ráöntjük, megrázzuk, ütögetjük, hogy innen is eltávozzanak a levegő buborékok. Végül a másik piskótával lefedjük, és a fagyasztóba tesszük.

Ez idő alatt elkészítjük a tükörglazúrt.

12 óra múlva kivesszük a fagyasztóból a betöltött tortánkat. De, mielőtt kivesszük a fagyasztóból a tortát, előkészítjük az előzőleg elkészített tükörglazúrt. (Felmelegítjük mikróban, de ügyelünk arra, hogy buborékmentes legyen, és 35C-nál ne legyen melegebb. Kikeverjük a megfelelő színeket (nagyobb részt fehér, kb. fél dl piros és barna) Barnánál nem muszáj csokis tükörglazúrt készíteni (bár picit szebb), el lehet készíteni a sima tükörglazúrból is és Fractal gélfestékkel színezhetjük.

Áthúzzuk az egész tortát fehérrel, azonnal rácseppentünk pirosat és barnát majd fújva terítjük szét rajta a színeket.

(Visited 5 788 times, 5 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
csokis muffin
previous
Csokis muffin
Áfonyás joghurt alagút
következő
Áfonyás joghurt alagút
  • 5 788 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

csokis muffin
previous
Csokis muffin
Áfonyás joghurt alagút
következő
Áfonyás joghurt alagút

One Comment Hide Comments

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás