0 0
Epertorta vaníliakrémmel

Epertorta vaníliakrémmel

Elkészítés

Megoszt

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető epres torta receptet hoztunk. Amennyiben málnával vagy szederrel készítjük, cseréljük ki a tortabetétben lévő mentalevelet citrom- vagy narancshéjra. A citrom és a narancs remekül harmonizál a málnával és a szederrel.

 

Epertorta vanília krémmel

Felvert (piskóta):

  • 4 db tojás sárgája
  • 4 db tojás fehérje
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • 40 g olvasztott vaj

A négy darab tojás sárgáját kihabosítjuk, félre tesszük. A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük, majd beleforgatjuk a habos tojás sárgájába. Ez után a liszt, majd az olvasztott vaj következik. 30*50 cm-s sütőpapírral bevont sütőlemezre szépen elkenjük és 165 C° fokon 11 perc alatt kisütjük.

 

Mentás daquise (tortabetét felvert):

  • 80 g tojás fehérje
  • 40 g cukor
  • 30 g liszt
  • 50 g mandula liszt
  • 1 evőkanál apróra vágott mentalevél

A tojás fehérjét a cukorral habbá verjük. Hozzáadjuk a lisztet, a mandula lisztet és a mentalevelet is. Óvatosan elkeverjük, és a kívánt torta nagyságától kisebb karikába nyomjuk bele egy habzsákból sima csővel, szépen körkörösen, majd eligazítjuk, hogy szép sima legyen. 160 C° fokon 10 perc alatt kisütjük.

 

Vanília krém:

  • 400 g cukrászkrém
  • 700 g tejszínhab
  • 10 lap zselatin-25 gr porzselatin

A cukrászkrémet egy üstben simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabot, és azzal is elkeverjük. Végül a hidegvízbe áztatott és felolvasztott zselatin kerül bele.

 

Torta zselé:

Mindegy milyen márkájút használunk, kb. fél liter kell belőle. A tortazselé lehet natúr is, ezen az epres tortán szebben mutat a pirosra színezett. Vehetünk eleve piros zselét is, vagy színezhetjük a natúrt ételfestékkel.

 

Eper a tetejére:

  • 500 gr friss eper

 

Összeállítás:

A kész felvertről (piskótáról) lehúzzuk a sütőpapírt és a betöltendő torta karikával (24 cm) kiszúrunk 2 karikát. Ügyeljünk arra, hogy az egyik széle megmaradjon, mert abból fogunk egy vékony csíkot a torta oldalára helyezni. Az alsó lapot megkenhetjük eperlekvárral, ha van otthon. A tortakarikába belehelyezzük a piskótát. A megmaradt vékony csík felvertet elfelezzük és a torta karika oldalára, (belülről, körbe) helyezzük el úgy, hogy a kiszúrt felvert karikán feküdjön, a fém tortakarikának pedig támaszkodjon.

Beleöntjük a vanília krém felét, egy picit eligazítjuk, középre helyezzük a mentás daquise betétet majd a krém másik felét. Szépen elegyengetjük, finoman ráhelyezzük a másik kiszúrt piskótát. Hűtőben hagyjuk, hogy a zselatin tegye a dolgát, vagyis kissé szilárdabbá váljon. Ha kidermedt a torta a tetejére ízlés szerint elrendezzük az epret. Lehet egészben, vagy szeletelve, kettévágva.

A torta tetejét bevonjuk zselével, ügyeljük arra, hogy mindenhová jusson. Amikor a zselé megdermedt tálalhatjuk a tortát.

(Visited 643 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Málnás opera szelet
previous
Málnás opera szelet
Karamellizált fehér csoki mousse rozmaringos sárgabarackkal és tükörglazúrral
következő
Karamellizált fehér csoki mousse rozmaringos sárgabarackkal és tükörglazúrral
  • 643 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Málnás opera szelet
previous
Málnás opera szelet
Karamellizált fehér csoki mousse rozmaringos sárgabarackkal és tükörglazúrral
következő
Karamellizált fehér csoki mousse rozmaringos sárgabarackkal és tükörglazúrral

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás