0 0
Csokoládés narancsos tart recept

Csokoládés narancsos tart recept

Elkészítés

Megoszt

Mi tudná jobban felvidítani az embert egy téli estén mint egy csokis, narancsos zamatos sütemény. Karácsony közeledtével még aktuálisabb narancs és fahéj illatával behinteni az otthonunkat. Az édes várakozás  és édes készülődés időszaka ez! Készítsétek el, nagyon finom!

Cukrozott narancshéj

Narancshéj előkészítése: zöldséghámozóval lehámozzuk a jól megmosott narancsot, vékony gyufaszálnyi csíkokra vágjuk és vízben feltesszük főni. Amikor felforr, leszűrjük a vizet róla és még egyszer megismételjük ez a fázist. Így kioldódik a keserű íz. Miután másodszor is leszűrtük, feltesszük főni, fele cukor, fele víz keverékébe. Forrás után lassú tűzön 10-15 percig még főzzük. Ideális esetben több órát pihentetjük a cukros főző lében.

Tart tészta

  • 120 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 20 g mandula liszt
  • 60 g vaj
  • 1 tojás sárgája
  • pici só

Elkészítés: A száraz anyagokat elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elkezdjük összegyúrni, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját is.
Amikor homogén masszává állt össze, fél órára a hűtőbe helyezzük pihenni.

Csokoládé crémeux (crémő)

  • 125 g tej
  • 125 g tejszín (35%)
  • 25 g cukor
  • 50 g tojás sárgája
  • 110 g jó minőségű, magas kakaó tartalmú csokoládé

Csoki nélkül, az összes hozzávalót összekeverjük, állandó keverés mellett felfőzzük 83 C °-ig. Vigyázzunk, hogy ne legyen magasabb a hőfok, mert akkor kicsapódik a tojás és darabos lesz a krém. Amikor elkészült, finom szűrőn keresztül hozzáadjuk a csokoládéhoz. Sima masszává keverjük habverővel, de botmixerrel is keverhetünk rajta.

Olcsó hőmérő az Aliexpress-ről

Csudaszép vágódeszkák

Narancs lekvár

  • 500 g narancs hús (filézett, tisztított, hártya nélkül)
  • 50 g citrom hús
  • 150 g cukor (1)
  • 50 g cukor (2)
  • 10 g pektin
  • 1 narancs héja

A narancshúst, citromhúst és a 150 g cukrot és az előkészített narancshéj felét felforraljuk, a tüzet visszavéve egy órán át nagyon lassan főzzük. Az 50 g cukorban elkevert pektint beletesszük és 5 percig, kicsit nagyobb lángon főzzük. Ízlés szerint tehetünk a lekvárba egy fahéj rudat.

 

Összeállítás:

A hűtőből kivett tésztát átgyúrjuk, két sütőpapír között 2 mm vastagra kinyújtjuk. Egy 18 cm átmérőjű tart formát kibéleljük a tésztával. A felesleget levágjuk. Az alját villával megszurkáljuk, alufóliát teszünk a tetejére. Ebbe vagy szárazbabot, vagy rizst teszünk nehezéknek, hogy a tészta sütés közben is tartsa a formáját. Légkeverésen 160 C°-on 15 percig sütjük. Amikor kisült és kihűlt, óvatosan leemeljük a tésztát a formáról. A babot vagy rizst többször is felhasználhatjuk.

Tart formák az Aliexpressről

A forma alját vastagon kikenjük narancslekvárral (természetesen bolti is lehet, de érdemes kipróbálni ezt a lekvárt, mert nagyon finom!). Ha maradt ki előkészített narancshéj, abból is az aljába szórhatunk.

A lekvár után a csokis crémeux következik. Összeállítás után hűtőbe helyezzük 2-3 órára.

A tetejét narancshéjjal díszítjük.

(Visited 468 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Citrom szelet tojáshabbal
previous
Citrom szelet tojáshabbal recept
narancs lekvár
következő
Narancs lekvár recept
  • 468 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Citrom szelet tojáshabbal
previous
Citrom szelet tojáshabbal recept
narancs lekvár
következő
Narancs lekvár recept

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás