0 0
Csokis málnás tartlet

Csokis málnás tartlet

Elkészítés

Megoszt

Végre érik a kertben a málna! Imádom keresgélni az érett szemeket, melyek megbújnak a zöld levelek alatt. Nem sok málna tő van a kertben, ezért egy szedésre csak egy tálkányit tudok szüretelni. A fagyasztóban gyűjtögetem, és amikor eléri a kívánt mennyiséget, akkor készítek belőle valamit. Pl, ezt a finom csokis málnás tartlet-et!

Csokis málnás tartlet
Csokis málnás tartlet

Tart tészta:

  • 235 g liszt
  • 120 g vaj
  • 90 g porcukor
  • 40 g mandula liszt
  • 1 db egész tojás

A lisztet, porcukrot és a mandula lisztet beletesszük a konyhagép üstjébe és keverőkarral elkezdjük keverni. Hozzáadjuk a kockára vágott vajat majd legvégül az egész tojást. Mikor a tészta összeállt, kivesszük az üstből és fél órára betesszük pihentetni a hűtőbe. Két sütőpapír között kb. 2-3 milliméteresre nyújtjuk, és pár percre a fagyasztóba tesszük (könnyebb vele dolgozni).

Kiszúrjuk olyan nagyra, amekkora a tartlet forma alja, majd kb. 2 cm széles csíkot vágunk és a tartlet forma oldalát is kibéleljük. Óvatosan nekinyomjuk, méretre vágjuk és az alját is apró mozdulatokkal egybe dolgozzuk. Végül a felesleget levágjuk a tetejéről.
A szép kis kosárkát alufóliával kibéleljük és babot vagy rizst szórunk rá, hogy sülés közben megőrizze a formáját. (A formatartáshoz használt babot, tegyük el, mert még sokszor felhasználhatjuk) 160-170 fokon 15 perc alatt kisütjük, ha kihűlt, akkor óvatosan kés segítségével kiemeljük a formából.

Tart forma Aliexpressről olcsón

Csokoládé crémeux (crémő)

  • 150 g tej
  • 150 g tejszín (35%)
  • 30 g cukor
  • 60 g tojás sárgája
  • 130 g jó minőségű, magas kakaó tartalmú csokoládé

Felfőzzük a tejet, a tejszínt és a cukrot. Közben kézi habverővel a tojássárgáját elkeverjük, picit habosítjuk. Amikor a tejszínes tej felforrt, több részletben, hogy fokozatos legyen a hőkiegyenlítés, hozzákeverjük a tojássárgájához. Ezt a keveréket visszatöltjük a főzőedénybe és 83 C-ra folyamatos kevergetés mellett melegítjük. Amikor elérte a 83 C-ot, finom szűrőn leszűrjük, mert előfordulnak benne tojás darabkák. A leszűrt keveréket a csokira öntjük majd habverővel sima masszává keverjük. Botmixerrel egyneműsíthetjük. 3-4 órára hűtőbe tesszük.

Olcsó hőmérő az Aliexpress-ről

Csudaszép vágódeszkák

 

Málna töltelék:

  • 300 g málna
  • 60 g cukor
  • 1,5 g pektin
  • 30 g cukor
  • 2 lap zselatin

A málnát és a 60 g cukrot elkezdjük alacsony hőfokon főzni egy órán át. Kimérjük a 30 g cukrot és elkeverjük benne, az 1,5 g pektint. Állandó keverés mellet hozzáadjuk a málnához és még 5 percig picit magasabb hőfokon főzzük. Ha úgy látjuk, hogy túl folyós a málnatöltelék, akkor a jéghideg vízbe áztatott és felmelegített zselatint is keverjük bele.

 

 

Összeállítás

Első lépésben a málnatölteléket készítjük el. Amíg rotyog a málna, elkészítjük tartlet formácskákat.

Nagyjából egyszerre tud a tartlet forma és a málna elkészülni, ezért amikor kivettük a sütőből a formát, már úgy melegen mehet bele a málnatöltelék.

Együtt hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, betöltjük a már előzőleg elkészített csoki crémővel. Ha igazán szépet szeretnénk, akkor először a tészta pereméig töltjük és elsimítjuk. Kis időre a hűtőbe tesszük, amikor kissé megszilárdult, akkor díszítjük sima csővel a tetejét.

 

(Visited 1 550 times, 2 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Csokis kókusztorta tükörglazúrral
previous
Csokis kókusztorta tükörglazúrral
Gyömbéres sárgabarackos alagút
következő
Gyömbéres sárgabarack alagút (18 db-hoz)
  • 1 550 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Csokis kókusztorta tükörglazúrral
previous
Csokis kókusztorta tükörglazúrral
Gyömbéres sárgabarackos alagút
következő
Gyömbéres sárgabarack alagút (18 db-hoz)

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás