0 0
Csokis-banán szelet

Csokis-banán szelet

Elkészítés

Megoszt

Nagyon sokan megnéztétek és többen el is készítettétek a karemellizált  banán mousse tortánkat. (recept itt) Ebből arra következtetek, hogy nem csak mi szeretjük a csoki-banán párosítást. Fogadjátok szeretettel most szelet formában ezt az ízkombinációt!

 

Ebből az adagból kb. 30-32 szelet sütemény

Piskóta:

  • 4 db tojás
  • 120 g cukor
  • 90 g liszt
  • 30 g kakaó por
  • 40 g olvasztott vaj

A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját elkezdjük kihabosítani, aztán a fehérjét verjük habbá a cukorral, közben kimérjük a lisztet, kakaóport és összekeverjük őket. A tojássárgájába óvatosan beleforgatjuk a felvert tojás fehérjét, ha egynemű lesz, akkor beletesszük a kakaós lisztet, majd az olvasztott vajat. Szépen egyenleten eligazítjuk és 165 fokon 10 perc alatt készre sütjük.

Banán lekvár

  • 750 g banán
  • 70 g+30 g cukor
  • 1,5 db citrom leve
  • 3 g pektin
  • 4 lap zselatin

Banánt meghámozzuk és felkarikázzuk, 70 cukorral és a citrom lével feltesszük főni. Gyenge tűzön, épphogy néha egy picit rottyanjon kb. 1 órán keresztül főzzük. A banán érettségétől függ a cukor mennyisége amit, ha szükséges növelhetünk is picit.

Mielőtt kész lenne, 30 g cukorral elkeverjük a 3 g pektint és még 5 percig főzzük. A pektin elhagyható, anélkül is finom lekvár készül, csak nem lesz olyan jó az állaga. Ehhez a receptez 4 lap hideg vízbe áztatott zselatint adunk még hozzá.

Csoki mousse

  • 200 g csoki
  • 3 db egész tojás
  • 600 g felvert tejszín
  • 6 db lap zselatin

A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a felolvasztott zselatin kerül bele.

 

 

 

Csokis ganache (ganázs)

  • 240 g étcsokoládé
  • 240 ml tejszín
  • 2 teáskanálnyi glükóz szirup

 

A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csokilencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegő mentes marad. Kihűtjük.

Összeállítás:

Az egyik lapot tepsire rakjuk és egy állítható keretet rakunk köré. Ráöntjük a banán lekvárt, egyenletesen eligazítjuk és lefedjük a másik piskóta lappal és hagyjuk, hogy kihűljön, mert ha melegen rakjuk rá a mousse-t akkor az megolvad. Ha kihűlt, akkor mehet a mousse. A tetejét ganázzsal díszítjük. Én egy lapos recézett csövet választottam, de ha csak simán ráöntenénk a tetejére akkor célszerű  előbb megvárni, hogy a mousse-ban megkössön a zselatin. Ebben az esetben fele mennyiség is elég a bevonáshoz, ahhoz képest, mintha csövet használnánk.

A piactéren több eszközt is megtaláltok, amit az Aliexpressen tudtok megrendelni: http://desszertmesek.hu/piacter-aliexpress-linkek/

(Visited 957 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Karemellizált körte tart
previous
Karamellizált körte tartlet mogyoróval és tejkrémmel
Csoki tart nugátkrémmel és papayával
következő
Csoki tart nugátkrémmel és papayával
  • 957 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Karemellizált körte tart
previous
Karamellizált körte tartlet mogyoróval és tejkrémmel
Csoki tart nugátkrémmel és papayával
következő
Csoki tart nugátkrémmel és papayával

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás