2 0
Cseresznyés tejhabos torta

Cseresznyés tejhabos torta

Elkészítés

Megoszt

A cseresznye rendhagyó a gyümölcsök között. Nem sok receptet ismerünk, ami belőle készül, talán azért mert frissen felhasználva a legfinomabb. Frissen pedig kb. egy hónapig érhető el vidékünkön. Használjuk ki ezt a rövid időszakot, fogyasszunk belőle sokat, hiszen csak egy év múlva lesz rá újra lehetőségünk! Természetesen fagyaszthatjuk, vagy befőttet is készíthetünk belőle.
Mi most egy cseresznye torta receptet osztunk meg veletek!

 

 

Cseresznye töltelék

  • 250 g magozott cseresznye
  • 75 + 25 g cukor
  • 1 g pektin
  • 1 lap zselatin
  • reszelt narancshéj vagy 1 kanál narancslekvár

Elkészítés: A magozott cseresznyét a 75 g cukorral és a narancshéjjal vagy lekvárral feltesszük főni. Lassú tűzön másfél órát főzzük. Épp, hogy picit rottyanjon. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a 25 g cukorban elkevert pektint és azzal 5 percig nagyobb tűzön rotyogtatjuk. Amikor elkészült félretesszük. Az összeállításnál részletezzük, a további felhasználást.

 

Omlós tészta lap

  • 60 g liszt
  • 60 g mandula liszt
  • 100 g cukor
  • 50 g vaj
  • 1 kanál narancslekvár

Az összes hozzávalót omlós tésztává gyúrjuk, fél órára hűtőben pihentetjük. Kinyújtjuk 3 mm vastagra, nagyjából kör alakra. Egy 14 cm-s karikát ráhelyezünk, körbevágjuk. 170 fokos sütőben 8 perc alatt kisütjük.

 

Csokis felvert

  • 80 g tojásfehérje (kb. 2 nagy tojás fehérje)
  • 40 g kristálycukor
  • 30 g liszt
  • 10 g kakaópor

A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. Két evőkanálnyit vegyünk ki belőle, mert a későbbiekben szükség lesz rá. A száraz hozzávalókat összekeverjük és lassan a  habhoz adagoljuk és finoman elkeverjük.

Egy 14 cm átmérőjű, kb. 2 cm formában kisütjük. Ha zsákból  adagoljuk a masszát, akkor egyenletesebb eredményt kapunk.

10 perc alatt 160 fokon készre sütjük.

 

Cseresznye krém:

  • 50 g cseresznye konfité, amit az előzőleg lefőztünk és félretettünk.
  • 2 evőkanálnyi tojáshab (amit előzőleg félre tettünk)
  • 100 g tejszín
  • 2 lap zselatin

A zselatint leáztatjuk hideg vízbe. A lefőzött cseresznyét óvatosan elkeverjük a tojásfehérjével majd hozzákeverjük a folyékony tejszínt és végül az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd felmelegített lap zselatint. Kóstoljuk meg, igény szerint kerülhet még bele cukor.

 

 

Tejkrém:

  • 2 dl tej
  • 20 g kukorica keményítő
  • 50 g cukor
  • 20 g vaj
  • 250 ml félig felvert tejszínhab
  • 3 lap zselatin

A tejet a cukorral feltesszük főni. Egy kevés tejjel elkeverjük a keményítőt és mint ahogyan a pudingot szoktunk, felfőzzük. A tűzről levéve, picit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a vajat. Folpackkal légmentesen lefedve (hogy ne bőrösödjön) a hűtőben kihűtjük.

Amikor kihűlt, egy tálban simára keverjük kézi habverő segítségével. Hozzáadjuk a tejszínhabot majd töltés előtt a zselatint.

 

Olasz mering

  • 125 g tojás fehérje
  • 75 g cukor
  • 125 g cukor

A 125 g cukrot feltesszük főni annyi vízzel, ami ellepi. Szirupot főzünk belőle.

A tojás fehérjét meg a 75 g cukrot közepes sebességen elkezdjük felverni.

Kb. mikor a tojásfehérje félig verődött, addigra elkészül a cukor szirup is.

Ekkor a robotgép sebességét megnöveljük, és lassan belecsorgatjuk a cukorszirupot. A  keverés segítségével hűtjük ki, de figyeljük, hogy ne legyen túl fényes, mert akkor már kiválik a cukor.

 

Összeállítás

 

3 rétegű betét a tortánkhoz:

Egy 14 cm átmérőjű, 2 cm vastag karikát becsomagolunk folpackkal. Az aljára beletesszük az omlós tészta lapot, óvatosan, hogy ne törjön el. Kiveszünk a  cseresznyés főzetből egy kanálnyit (inkább leves részből), amit később használunk fel. A cseresznyés főzetbe belekeverjük a zselatint, majd ráöntjük az omlós tésztánkra és szépen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük. Amikor már hűvösebb, nem forró, mehet rá a cseresznye krém. Újra hűtőbe vonul.

 

Előkészítünk egy 18 cm átmérőjű és 4 cm magas tortakarikát. Csomagoljuk be ennek az alját is folpackkal. Egy megfelelő méretű tálcára helyezzük.

A 14 cm átmérőjű piskótánkat megkenjük a cseresznye főzetből előzőleg kivett egy kanálnyi lével/főzettel. A hűtőben pihenő betétet rátesszük erre a piskótára, majd együtt immár a 4 réteges betétet a 18 cm átmérőjű karikánk közepére tesszük.
A tejkrémbe beletesszük a lapzselatint (a zselatint mindig töltés előtt tesszük bele a krémbe) és egy habzsák segítségével a tortabetét köré töltjük. A tetejét is a krémmel töltjük meg. Simára húzzuk le.  2-3 órára újra a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.

Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, levesszük a fóliát az aljáról, leemeljük a karikát a tortáról. Késsel is körbe vághatjuk, hogy könnyebben lejöjjön.

A torta tetejét meringgel díszítjük, csillagcső (vagy más mintázatú) segítségével. Nyomózsák csillagcső készlettel
Szakácsfáklyával karamellizáljuk a tetejét és pár szem cseresznyével és mentalevéllel díszítjük. Szakácsfáklya Aliexpressről itt.

 

 

Cseresznyés tejhabos torta
Cseresznyés tejhabos torta

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 556 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Karamellizált banán szelet borhabbal
previous
Karamellizált banán szelet borhabbal
Csokis kókusztorta tükörglazúrral
következő
Csokis kókusztorta tükörglazúrral
  • 556 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Karamellizált banán szelet borhabbal
previous
Karamellizált banán szelet borhabbal
Csokis kókusztorta tükörglazúrral
következő
Csokis kókusztorta tükörglazúrral

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás