0 0
Croissant egyszerűen

Croissant egyszerűen

Elkészítés

Megoszt

A desszerteken, tortákon és süteményeken kívül nagyon szeretjük a péksütiket, lepényeket, kifliket, kenyereket is! Gyakran készül is nálunk ilyesféle finomság. Az egyik legújabb kedvenc a francia croissant. Kívül ropogós, belül foszlós és istenien vajas ízű. Vacsira szoktuk készíteni, rendszerint jó nagy adagot, hogy reggelire is maradjon, hiszen kávéval, vajjal dzsemmel vagy sonkával is nagyon finom!

Van egy picit bonyolultabb, talán picit kifinomultabb készítési módja is, próbáljátok ki ezt is: http://desszertmesek.hu/recipe/francia-vajas-croissant/

 

Croissant egyszerűen

 

  • 350 g liszt
  • 50 g tejföl
  • 120 ml langyos tej
  •  3 g só, kb. fél kávés kanál
  • 20 g cukor
  • 1 tojás
  • 25 g friss élesztő vagy 1 csomag száraz élesztő
  • 70 g vaj a rétegezéshez

 

 

A langyos tejet egy edénybe tesszük, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk.  A robotgépbe belemérjük a lisztet, cukrot, sót. Amikor felfutott az élesztő, ráöntjük a lisztes keverékre és 2 percig lassú fordulaton elkezdjük dagasztani. Ez után 5 -7 percig gyorsabb fokozaton dagasztjuk, akkor lesz jó az állaga, ha a tészta selymes és elválik az üst falától.

 

Egy tálban addig kelesztjük, míg a duplája nem lesz. Ha megkelt, elosztjuk a tésztát 8 felé és gömböket formázunk belőle.

 

tészta gömbök
tészta gömbök

Néhány percig pihenni hagyjuk, majd nyújtófával kb. 18-20 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk az elsőt, amit megkenünk vékonyan puha vajjal. Mindegyik lappal megismételjük, de a legfelső lapra már nem teszünk vajat. Egy tányéron behelyezzük a hűtőbe annyi időre, hogy a vaj rétegek megdermedjenek.

tészta nyújtva
tészta vajjal
vajjal megkent lapok egymáson

 

Kivesszük, 8-10 mm vastagságúra nyújtjuk a rétegelt tésztánkat.

 

 

 

 

 

 

 

Egy jó nagy kör formát kapunk, amit 8 cikkelyre osztunk.

A szélesebb résznél kicsit széthúzva feltekerjük, és úgy helyezzük a szilikon lappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire, hogy a vékony csúcsát aláhajtjuk, hogy ne nyíljon szét.

Fél óráig kelesztjük, tojással lekenjük, sajtot szórunk rá. 20 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Ne nyissuk ki közben a sütőt, mert összeeshet a croissant.

(Visited 447 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
croissant
previous
Francia vajas croissant
Zsiráfmintás torta fehér csokival és málnával
következő
Zsiráfmintás torta fehér csokival és málnával
  • 447 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

croissant
previous
Francia vajas croissant
Zsiráfmintás torta fehér csokival és málnával
következő
Zsiráfmintás torta fehér csokival és málnával

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás