0 0
Créme brulée képviselő fánkban

Créme brulée képviselő fánkban

Elkészítés

Megoszt

Ez a desszert nem az aminek messziről látszik! Pogácsának mutatja magát, de egészen más. Mesés vanília krémmel töltött, finom ropogós craquelinnel burkolt, vékony, roppanós karamell réteggel koronázott képviselő fánk! Királyi desszert, créme brulée kedvelőknek.

Craquelin (a fánk tetején lévő ropogós réteg):

  • 100 g liszt
  • 100 g barna cukor
  • 80 g vaj

A hozzávalókat simán összegyúrjuk és két sütőpapír között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 15 percre fagyasztóba helyezzük pihenni.

 

Égetett tészta (képviselő fánk tészta)(20-24 db)

  • 60 g tej
  • 60 g víz
  • 2 g cukor
  • 2 g só
  • 80 g liszt
  • 50 g vaj
  • 125 g egész tojás

A tejet, vizet, cukrot, sót és a vajat feltesszük forrni. Először lassan melegítjük, hogy a vaj is elolvadjon, majd amikor a vaj elolvadt, beletesszük a lisztet. Addig reszteljük, amíg el nem válik az edény falától esetleg még utána is egy percig, hogy jól le legyen resztelve.

Konyhagép üstjébe tesszük (4-5 percig hűlni hagyjuk). Közepes sebesség mellett hozzáadjuk lassan a mixerrel elkevert tojásokat. Keverőkarral (nem a habverővel) dolgozzunk! Mielőtt felhasználnánk, egy spatulával szedjük fel az oldalára és az aljára ragadt tésztát és keverjük át még egyszer.

Egynemű masszát kapunk, nyomózsákból sima kb. 10 mm- átmérőjű csővel szilikonos sütőpapírral nyomjuk a fánkokat, figyelembe véve, hogy kb. 3-4-szer nagyobbak lesznek.

A craqulenne sütés előtt még nyersen kerül rá. Süteményszúróval kiszúrjuk a már előzőleg kinyújtott tésztát, ráhelyezzük a kinyomott képviselő tésztára majd 170 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

Csillagcsőkészlet Aliexpressről olcsón

Szilikon sütőlap Aliexpressről

 

Karamell a tetejére:

  • 200 g cukor

A cukrot felolvasztjuk, karamellizáljuk egy edényben. Kiöntjük egy szilikon lapra, egy kicsit elsimítjuk,  hogy könnyebben kihűljön.  Amikor kihűlt és megkeményedett,  kézzel apró darabokra törjük, hogy beleférjen az aprító gépbe.

Az aprító gépben porrá zúzzuk. Fogunk egy szilikon lapot egy pici formaleválasztó spray-el vékonyan lefújjuk és finom szitán vékonyan rászitáljuk a porított karamellizált cukrot. Lemérjük mekkorák a fánkok és akkora köröket rajzolunk a szilikon lapra szitált cukorba.
Én egy körző segítségével tettem ezt, de lehet más alternatívát is keresni pl. szabad kézzel, vagy papír sablont rajzolunk körbe hurka pálcával stb….
Erre azért van szükség, mert könnyebben le tudjuk választani a megfelelő méretű karamell lapot miután megolvasztottuk a sütőben.

Betesszük a 200 C° fokra felhevített sütőbe (nem légkeverés) hogy a cukrunk egy picit megolvadjon. Figyelni kell nagyon, max 2-3 perc és már ki is kell venni és hagyni hogy kihűljön.
Óvatosan, egy kis kés segítségével felemeljük a karamell lapokat és a fánkok tetejére tesszük. Végső lépésként, egy pillanatra mehet vissza a sütőbe ahol gyönyörű szépen ráolvad a fánkok tetejére (ez 30 másodperc).Hagyjuk kihűlni teljesen majd pedig meg töltjük a töltelékkel.

Ezzel a módszerrel nagyon vékony karamell réteget tudunk a képviselő fánk tetejére varázsolni, ami finom is és könnyen fogyasztható is.
Természetesen egyszerűbben is megoldható a képviselő fánk karamellel bevonása, pl. ki lehet mártani a meleg karamellben, de akkor jóval vastagabb lesz a réteg és nehezebben vágható, fogyasztható.(Úgy is finom, valaki úgy szereti)

Olvasztott karamell hűtése
1. olvasztott karamell hűtése
2. az összezúzott, szitált, körökkel formázott karamell
2. az összezúzott, szitált, körökkel formázott karamell
3. késsel leválasztjuk a karamell lapokat a szilikonról
3. késsel leválasztjuk a karamell lapokat a szilikonról
4. gyönyörű, vékony karamell lap
4. gyönyörű, vékony karamell lap
5. 30 mp-re vissza a sütőbe
5. 30 mp-re vissza a sütőbe
6. elkészültünk, jöhet a töltelék!
6. elkészültünk, jöhet a töltelék!

 

 

Töltelék:

A cukrász krémet simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínbabot és azzal is simára keverjük. Egy vékony sima csövet helyezünk a habzsákba és betöltjük a fánkokat.

(Visited 402 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Fehér csoki mousse torta eper textúrákkal és tükörglazúrral
previous
Fehér csoki mousse torta eper textúrákkal és tükörglazúrral
Capuccino szelet karamellás tükörglazúrral
következő
Capuccino szelet karamellás tükörglazúrral
  • 402 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Fehér csoki mousse torta eper textúrákkal és tükörglazúrral
previous
Fehér csoki mousse torta eper textúrákkal és tükörglazúrral
Capuccino szelet karamellás tükörglazúrral
következő
Capuccino szelet karamellás tükörglazúrral

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás