0 0
Citromos, mákos, málnás tortácska tükörglazúrral (24 db)

Citromos, mákos, málnás tortácska tükörglazúrral (24 db)

Elkészítés

Megoszt

Remélem tettetek a fagyasztóba egy kis málnát, hogy elkészítsétek ezt az íncsiklandozó mákos málnás tortácskát! Ha nem, hát sebaj, szerencsére a nagyobb bolthálózatok hűtőiben már megtalálható ez a finom gyümölcs. A mák már a karácsony közeledtét sejteti, de a málna visszarepít a nyárba…

Citromos-mákos-málnás tortácska tükörglazúrral
Citromos-mákos-málnás tortácska tükörglazúrral

Mákos daquise:

• 400 g tojás fehérje
• 200 g cukor
• 270 g darált mák
• 30 g liszt
• reszelt citromhéj

A tojást a cukorral habbá verjük, vigyázzunk, hogy ne verjük túl. Hozzáadjuk a mákot és a citromhéjat. 2 tepsire (29*49cm) sütőpapírt helyezünk, és arra kenjük ki kb. 6-7 mm vastagon. 1 egész és 1 fél lapot kenjünk ki, hiszen három rétegre lesz szükségünk.
165 C° fokon 10-12 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk kihűlni.

 

Konfitált málna:

• 300 g málna
• 60 g + 35 g cukor
• 4 g pektin

A málnát (lehet fagyasztott is) és az 60 g cukrot feltesszük főni. 60 percig alacsony hőfokon főzzük. (87-90 C° fokon) Mielőtt kész, hozzáadjuk a 35 g cukorban elkevert pektint majd 5 percig nagyobb lángon fűzzük, hogy besűrűsödjön. Nem fontos, de átpasszírozhatjuk egy szűrőn, hogy ne legyenek benne magok.
Ha a passzírozás mellett döntünk, azt még a pektin belerakása előtt tegyük meg.

Citrom töltelék:

150 g fehér csoki
4 db egész tojás
2 db citrom héja és leve
100 g cukor
800 g tejszínhab, félig felverve
8 db lapzselatin (20 g porzselatin)
A fehér csokit, egész tojást, a 2 citrom levét és a héját, meg a cukrot feltesszük vízgőz fölé melegíteni.
55-60 C° fokra melegítsük fel, állandó keverés mellet. Amikor elértük a hőfokot, vegyük le és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk, ha jégre vagy hideg vízbe helyezzük az edényt, amelyben a citromos krém alapunk van.
Amikor kihűlt, akkor hozzákeverjük a félig felvert tejszínhabot és szépen simára keverjük. A zselatint majd csak a formába töltés előtt tegyük bele!

 

Tükörglazúr

• 75 ml víz
• 150 g cukor
• 150 g glükóz szirup
• 120 g sűrített tej
• 5 db lap zselatin
• 165 g fehér csoki

A vízből, cukorból és glükózból 103 C°-os cukorszirupot főzünk. Fontos a hőfok! Amíg a cukorszirup fő, kimérjük a többi összetevőt. Amikor 103 C°-os, levesszük a tűzhelyről és beletesszük a kimért fehér csokoládét. Óvatos mozdulatokkal simára keverjük. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele sok levegő!
Hozzáadjuk a sűrített tejet, elkeverjük, majd végül a zselatin kerül bele.
Botmixerrel nagyon óvatosan, úgy hogy ne kerüljön bele levegő, átkeverjük.
Zárható fedeles edényben egy éjszakára hűtőbe helyezzük. (egy hétig tárolhatjuk hűtőben)

Összeállítás:

Szilikon forma: Szilikon forma tortácskához

Amikor a mákos daquise lapok kihűltek, 3 db 24*28 cm lapot vágunk belőle. A málna főzetet három részre osztjuk.
Az első lapot megkenjük a finom konfitált málna főzetünkkel (ha időközben megkötött, akkor egy picit melegítsük meg és kenhető lesz). Ráillesztjük a következő lapot, azt is lekenjük és így teszünk a harmadikkal is. Pár percig hűlni hagyjuk, hogy a málna meg dermedjen rajta.
Folpackkal lefedjük a tetejét és ráhelyezünk egy tepsit, vagy egy vágó deszkát stb. hogy egy picit lepréseljük. Mehet a hűtőbe 2 órára.
Addig elő tudjuk készíteni a citromos töltelékünket, és a szilikon formákat is. A mákos-málnás daquise-t kivesszük a hűtőből és egy picit kisebb formákra szúrjuk ki őket, mint amekkorák a szilikon forma átmérője.
A citromos töltelékbe belekeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott (7 perc), és felolvasztott zselatint.
A szilikon formát kb. 3/4-ig megtöltjük (én mindig szoktam egy próba töltést csinálni és utána tudom hogy pontosan meddig kell tölteni a formákat), majd a mákos-málnás daquise-val lezárjuk. A daquise középre kerüljön, köré egyenletesen a mousse, amit a végén igazítsunk el, vagy pótoljunk ki, ha nem lett teljesen teli.
Fagyasztóba helyezzük őket, egészen addig, míg teljesen ki nem fagynak, ami általában 1 éjszaka alatt történik meg.
Amikor kifagytak, kiszedjük őket a formákból, rácsra helyezzük, és hármasával áthúzzuk őket fehér tükörglazúrral majd rögtön egy kis pirosat is csurgatunk rá. Hajszárítóval kicsit megfújjuk, hogy márványos mintázatot kapjon. Citrom chip-szel friss málnával és darált mákkal díszítettem.

Citrom chips recept itt található: Citrom chips

Szilikon tortácska forma méretekkel
Szilikon tortácska forma méretekkel
(Visited 201 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Körtés tiramisu szelet
previous
Tiramisu szelet körtével
Avokádó-lime cheesecake
következő
Avokádó-lime cheesecake
  • 201 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Körtés tiramisu szelet
previous
Tiramisu szelet körtével
Avokádó-lime cheesecake
következő
Avokádó-lime cheesecake

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás