0 0
Citrom tart 

Citrom tart 

Elkészítés

Megoszt

Ezzel a recepttel a kevésbé édesszájúaknak kedvezünk. Finom, zamatos, ízekkel teli. Citrommal vagy lime-al is készíthető. Én ez utóbbit kóstoltam, igazán üdítő az ízhatása. A valódi citrom (vagy lime) savassága és az olasz mering édes selymessége tökéletesen kiegészíti egymást. Készítsétek el, kóstoljátok meg!

(20-24 cm átmérőjű formához)

Omlós tészta

  • 240 g liszt
  • 95 g porcukor
  • 40 g mandulaliszt
  • 120 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 vanília rúd kikapart belseje (vaníliás cukorral helyettesíthető)

A száraz összetevőket (liszt, porcukor, só, mandula liszt, vanília) a konyhagép üstjébe összemérjük, keverőkarral elkezdjük keverni, hozzáadjuk a kockára vágott vajat, majd az egy egész tojást.  Addig gyúrjuk még egynemű nem lesz. Műanyag fóliába (folpack) tekerjük és egy órára a hűtőbe helyezzük pihenni.

Citromos töltelék (Curd)

  • 160 g frissen facsart citromlé
  • 240 g cukor
  • 160 g egész tojás (kb. 3 db közepes tojás)
  • 450 g szoba hőmérsékletű vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 rúd vanília

Egy üstbe belemérjük a citromlevet (a rostok mehetnek bele, de a magokat vegyük ki), a cukrot és a tojást és a vanília rúd kikapart belsejét. Vízgőz felett, habverővel állandó keverés mellett, 82 C°-ig főzzük. Ha nincs hőmérő, akkor abból látjuk, hogy elkészült, hogy kezd habosodni és sűrűsödni a krémünk. Ügyeljünk arra, hogy az edény alja ne érjen a forró vízbe, mert megfő a tojás és darabos lesz a krém. Ugyanez érvényes a 84 C° fölé való melegítésre is.
Ha besűrűsödött a krém, hozzáadjuk a kockára vágott szoba hőmérsékletű vajat. Folyamatos keverés mellett simára keverjük. Ha valóban szoba hőmérsékletű a vaj, akkor szépen elolvad a krémben. Ha esetleg nem vettük ki időben a vajat és hidegebb lenne, akkor egy picit visszatehetjük a krémet a vízgőz fölé.

Tojáshab (Olasz mering)

(tálalás előtt tesszük a desszertre)

  • 250 g tojás fehérje
  • 150 g +375 g cukor

 

A konyhagép üstjébe belemérjük a tojás fehérjét és a 150 g cukrot. Lassú fordulattal elkezdjük habosítani, közben a 375 g cukrot egy edényben feltesszük főni annyi vízzel amennyi éppen ellepi és 120 C°-os cukorsziruppá főzzük.
A tojásfehérjénél figyeljünk arra, hogy ne verődjön túl, maximum félig verjük fel. Ehhez adjuk vékony csíkban az üst falára csorgatva a cukor szirupot. (hogy ne csapódjon ki a tojásban lévő fehérje) Ez után nagy sebesség mellett keményre, fényesre verjük.
Ezt a habot tálalás előtt tesszük a desszertünkre.

Összeállítás

A hűtőből kivett tésztát két sütőpapír között akkorára nyújtjuk, hogy a tart formát bőven ki tudjuk vele bélelni. Szépen a sarkokba, hullámokba is belenyomkodjuk a tésztát, majd a felesleges tésztát a torta szélénél kifelé irányuló mozdulatokkal lenyessük. (Azért kifelé, mert akkor szépen a szélénél marad a tészta, nem hajlik be) Alufóliával kibéleljük és babbal vagy rizzsel megszórjuk, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta közepe. Sütőben 160 C°-on 18-20 perc alatt készre sütjük. Szoba hőmérsékletűre hűtjük, levesszük az alufóliát és a babot vagy rizst, ami nyomatékul szolgált.

Beleöntjük a langyos, de még folyékony krémet. Amennyiben tálaláskor hosszabb ideig szoba hőmérsékleten szándékozzuk tartani a citrom tartot, ajánlatos a krémbe 1-2 lapzselatint (előzőleg hideg vízbe áztatott) keverni, mert a vaj hűtőn kívül megpuhul és kissé elfolyhat a krém.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ha szétszedhető formában készült, akkor kivesszük a formából, ha nem szétszedhető, akkor két fordítással tudjuk kiemelni és a tálaló tálcára helyezni.
Másnap készítjük hozzá a tojáshabot, (tálalás előtt), mert sokkal frissebb, krémesebb lesz, mint ha állt volna egy éjszakát a hűtőben. Bármilyen csillagcsővel szépen tudjuk a tojáshabbal díszíteni, és az ízhatás és látvány miatt is ajánlott szakács fáklyával kissé megperzselni.
Mint már fentebb is írtam, citrom helyett lime-al, naranccsal vagy calamansi-val is elkészíthető.

Eszközök olcsón beszerezhetők Aliexpressről: Piactér

citrom tart
Citrom tart

 

 

 

 

(Visited 5 968 times, 6 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
Dupla csokis mousse bársony fújással
previous
Dupla csokis mousse torta bársony fújással
Eper túró alagút tükörglazúrral
következő
Epres-túrós alagút tükörglazúrral
  • 5 968 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Dupla csokis mousse bársony fújással
previous
Dupla csokis mousse torta bársony fújással
Eper túró alagút tükörglazúrral
következő
Epres-túrós alagút tükörglazúrral

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás