0 0
Csoki-vanília-banán szelet

Csoki-vanília-banán szelet

Elkészítés

Megoszt

Kitaláltad már, hogy mit sütsz hétvégére? Szeretitek a csokit és a banánt? Itt egy remek szelet hozzá! Banánmentésre is szuperül megfelel.

Piskóta:

  • 6 db tojás
  • 180 g cukor
  • 135 g liszt
  • 45 g kakaó por
  • 60 g olvasztott vaj

A tojásokat szétválasztjuk, sárgáját elkezdjük kihabosítani, aztán a fehérjét verjük habbá a cukorral, közben kimérjük a lisztet, kakaóport és összekeverjük őket. A tojássárgájába óvatosan beleforgatjuk a felvert tojás fehérjét, ha egynemű lesz, akkor beletesszük a kakaós lisztet, majd az olvasztott vajat.

3 db 30 x 25 cm piskótát sütünk ebből a mennyiségből.
Szépen egyenleten eligazítjuk és 165 fokon 10 perc alatt készre sütjük.

 

 

Vanília krém 

  • 330 ml liter tej
  • 33 g vaníliás puding por
  • 1 tojás sárgája
  • 20 g vaj
  • 50 g cukor
  • kikapart vanília rúd
  • 400 g tejszínhab
  • 8 db lap zselatin

 

A tejet a cukorral és a kikapart vaníliával feltesszük a tűzhelyre melegedni. A kimért pudingport és a tojás sárgáját és kb. 1 dl langyos tejet botmixerrel simára keverjük. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk ezt a keveréket. Forrásig főzzük. Üstben lassú keveréssel hűtjük, amikor nagyjából 60 fokos, hozzáadjuk a vajat és tovább hűtjük. A keverve hűtés előnye, hogy szép, egynemű krémet kapunk.
A kihűlt krémhez adjuk a felvert tejszínhabot és az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd felmelegített lapzselatint.

 

Csoki mousse

  • 200 g csoki
  • 3 db egész tojás
  • 600 g felvert tejszín
  • 6 db lap zselatin

A zselatinlapokat jéghideg vízben leáztatjuk.
Az étcsokit a tojással 50-60 fokig vízgőz felett melegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A folyamatot a tál jeges fürdőbe való állításával gyorsíthatjuk. Miután kihűlt, laza mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tejszínt, majd elkeverjük. Utolsó lépésként, a felolvasztott zselatin kerül bele.

 

Csokis ganache (ganázs)

  • 240 g étcsokoládé
  • 240 ml tejszín
  • 2 teáskanálnyi glükóz szirup

 

A tejszínt és a glükóz szirupot felforraljuk, amikor kész, ráöntjük a csoki lencsére (aprított csokoládéra). Egy két percig állni hagyjuk, hogy felolvadjon a csoki, majd óvatosan habverővel keverjük, hogy minél kevesebb levegő jusson bele. Botmixerrel is ajánlatos keverni, mert sima, egynemű és levegőmentes marad. Kihűtjük.

 

 

Összeállítás

  • Kb. 5-6 banán

A kisült piskótákat 3 egyenlő nagyságúra vágjuk, (30 x 20 cm) ami köré állítható keretet teszünk.

Állítható sütemény keret

Osztható, állítható sütemény keret

Állítható süteménykeret

Alulra kerül az első piskóta. Erre meghámozott és hosszában felszeletelt banánokat sorakoztatunk. A banán mennyisége ízlés függő, be lehet teljesen is teríteni, vagy helyet is hagyni közöttük, mindkét megoldással finom lesz a végeredmény! Egyenletesen rákenjük a vanília krémet. Erre a második piskóta lap kerül. Következő rétegünk a csokoládé mousse. Ha kissé lágyabb a mousse, akkor könnyebb elteríteni a piskótán. Jöhet a harmadik piskóta! Ügyeljünk rá, hogy szép egyenletesen álljon rajta, ne legyen hullámos. Igazgassuk el szépen! Ez után egy óra hűtés következik, hogy kezdjen megkötni a krémekben lévő zselatin és könnyebben dolgozhassunk majd tovább a szeletünkkel.
Következő lépésként a ganázst tegyük rá. A ganázs kissé folyékony. Szépen igazgassuk el, kicsit még meg is rázogathatjuk az egész süteményt, hogy segítsük a jobb terülést.

Kb. 2 óra múlva szeletelhető. A fotón lévő szeletek 6 x 3 cm-re lettek szeletelve.

Többféle kenőkés

(Visited 400 times, 1 visits today)

Recept értékelések

Még nem készült értékelés ehhez a recepthez, az alábbi űrlapon készíthető az első:
créme brülée
previous
Créme brulée csokoládéval
következő
Rákóczi túrós tortácska
  • 400 Megtekintés
  • Közepes

Megosztás az alábbival:

vagy megosztás az alábbi webcím másolásával

Receptjeimhez rakom

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

créme brülée
previous
Créme brulée csokoládéval
következő
Rákóczi túrós tortácska

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás