Mákos-málnás szelet jégzselével

Az olyan desszerteket kedvelem, amiben finom zamatos és szaftos a töltelék. Ez a szelet pont olyan! Omlós tésztaalapon szaftos máktöltelék pihen, rajta pikáns málnafőzet, ezt mousse rétegezi, majd finom jégzselé takarja be a csodás desszertet!

Omlós tészta lap

  • 235 g liszt
  • 95 g porcukor
  • 40 g mandula liszt
  • 120 g vaj
  • 1 db egész tojás
  • csipet só
  • citromhéj

A lisztet, porcukrot, mandulalisztet, sót és a citrom héját egy üstben elkeverjük. (használjunk kezeletlen héjú citromot!) Hozzáadjuk a vajat és hagyjuk, hogy keverje egy kis ideig a gép, majd az egész tojás mehet bele.
Addig keverjük, amíg össze nem áll, akkor kivesszük az üstből és hűtőbe tesszük pihenni. Egy óra után kivesszük és két sütőpapír között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, úgy hogy 30*24 cm nagyságú lapot kapjunk. Egy tepsire helyezzük, megszurkáljuk és 170 C°-on 12-14 perc alatt kisütjük.

Máktöltelék

  • 250 g darált mák
  • 80 ml tej
  • 80 g cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 30 g zsemlemorzsa
  • citromhéj
  • 4 db lap zselatin (10 g por)

A mákot és a zsemlemorzsát összekeverjük. A tejet a cukorral, mézzel, citromhéjjal feltesszük főni.
Amikor felforrt hozzáadjuk a mákos keveréket és egy picit összefőzzük. Ha nagyon összeállna, akkor adhatunk egy kevés tejet hozzá, hogy kenhető legyen. Töltés előtt hozzákeverjük a jéghidegvízben hidratált, majd felmelegített zselatint.

Konfitált málna

  • 500 g málnapüré
  • 100 g cukor
  • 50 g cukor
  • 5 g pektin
  • 4 db lapzselatin (10 g por)

A málnát 100 g cukorral alacsony hőfokon (86-88 C°) fokon egy órán át főzzük. Kimérjük az 50 g cukrot és az 5 g pektint majd elkeverjük egymással. Miután letelt az egy óra, beleszórjuk a cukros pektines keveréket és 5 percig nagyobb hőfokon rotyogtatjuk állandó kevergetés mellett. Mielőtt a hidratált zselatin bele kerülne, kiveszünk 100 g málnafőzetet és félretesszük a mousse-hoz.

Málna mousse

  • 100 g konfitált málna
  • 80 g tojásfehérje
  • 20 g cukor
  • 300 g tejszínhab
  • 5 db lapzselatin

A tojásfehérjéket a cukorral közepesen kemény habbá verjük. Amikor felverődött, a konfitált málnához keverjük habverővel, ügyelve, hogy minél kevésbé törjön a tojáshab. Ez után a tejszínhabot adjuk hozzá, ugyanolyan óvatosan. Végül a hideg vízbe ázatott és felolvasztott zselatin kerül bele.

Jégzselé:

  • 250 ml víz
  • 200 ml cukor
  • 20 g glükóz szirup
  • 50 g cukor
  • 8 g pektin
  • 2 g citromsav vagy citrom lé

A vizet cukorral és a glükóz sziruppal együtt elkezdjük főzni.

Amikor kb. 40 fokos akkor lassan állandó keverés (habverő) mellett beleszórjuk a cukor és pektin elegyét. Ha felforrt, kisebb gázon 4-5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük még a citromsavat vagy citromlevet.

Felhasználás előtt melegítsük fel kb. 33-35 fokra, de ezt lassan, szinte keverés nélkül tegyük meg, mert keveréssel nemkívánatos légbuborékok kerülnek bele. Igény szerint színezzük.

Összeállítás:

A kisült és kihűlt omlós tészta lapot leszélezzük, méretre vágjuk és egy tepsire vagy sütőlemezre helyezzük. Én 30*24 cm-re vágtam, ez fél sütőlemeznyi mennyiség nekem. Köré helyezünk egy állítható keretet.

A máktöltelékbe keverjük bele az olvasztott zselatin, majd töltsük rá a tésztalapra. Szép egyenesre elsimítjuk és egy kis időre, amíg meghúz a töltelék hűtőbe vagy fagyasztóba helyezzük.

Ha a máktöltelék eléggé megszilárdult, akkor a konfitált málna lesz a következő elem. Ezt is simára, egyenletesre kenjük el. Mehet vissza a hűtőbe, annyi időre hogy nem legyen meleg, mert az megolvasztaná a következő réteget, ami mousse lesz. Amikor már a mousse is rákerül minimum 3-4 órára hűtőbe kell tenni, hogy a zselatin teljesen megkössön. Akár egy egész éjszakán át is benn maradhat, hiszen jobban megköt a zselatin és az ízek jobban összeérnek.

Tálalás előtt felmelegítjük a jégzselét, igény szerint színezzük és ráöntjük a szelet tetejére. Ennek kb. egy óra kell, hogy újra megszilárduljon és szeleteljük.

Díszítésként zúzott habcsókot szórtam a tetejére.

(Visited 5 858 times, 1 visits today)

One Comment Hide Comments

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás