Macaron mogyoróból karamellizált fehér csokival

Készítettünk már macaront mandulából és mákból is. Most következzen egy recept, ahol törökmogyoróból készül ez a finomság! A karamellizált fehér csoki töltelék kiválóan illik hozzá, de el tudnám képzelni Nutellával is…

Macaron:

  • 225 g apróra darált mogyoró
  • 225 g porcukor
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 90 g tojás fehérje
  • 85 g tojás fehérje
  • 50 g cukor
  • 200 g cukor

Kimérjük a darált mogyorót, rászitáljuk a porcukrot és a keményítőt. Alaposan elkeverjük a száraz összetevőket. Hozzáadjuk a 90 g tojás fehérjét és összegyúrjuk.
Egy üstben közepesen kemény habot verünk a 85 g tojás fehérjéből és az 50 cukorból.
Közben a 200 g cukrot egy kisebb edényben feltesszük főni. Annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi, majd 118 C°-os szirupot készítünk belőle.
Ideális esetben egyszerre készül el a szirupunk és a tojásfehérje habunk. Lassan, vékony sugárban az edény falának csurgatva adjuk a habhoz a forró szirupot, majd nagy sebességre kapcsolva habosítjuk tovább, míg lehűl egy kissé.
Egy gumi spatulát vagy nagyobb fejű fakanalat használjuk a macaron kikeveréséhez. Először a tojáshab 1/3-át adjuk a mogyorós masszánkhoz és simára keverjük. Majd a többi hab is belekerül és ezt is elkeverjük, akkor jó, ha a kanálról szalagosan folyik le. A tepsire szilikon lapot helyezünk, és arra nyomjuk ki, sima csővel a kívánt nagyságú macaronokat.
Hagyjuk száradni őket. Hogy mennyi ideig ez mindig jó kérdés, én pl. nyáron, amikor sokkal nagyobb a levegő páratartalma akkor van, hogy 2-2,5 órán át szárítom, télen pedig elég fél óra is.
150 C°-on 13 perc alatt sütjük őket készre, elméletileg légkeverés nélkül vagy nagyon gyenge légkeveréssel, de működik légkeveréssel is, de akkor elég 140 C° neki. Miután kihűltek, levesszük őket a szilikonlapról és betöltjük karamellizált fehér csoki töltelékkel.

Karamellizált fehér csoki töltelék:

  • 350 g aprított fehércsoki
  • 140 ml tejszín
  • 20 g vaj

A fehér csokit mérjük ki egy fém tálkába. A sütőt 110 C°-ra állítjuk és tegyük be a csokit. Kb. 10 percenként keverjük át egy fakanállal.
Nem kell megijedni, ha elkezd csomósodni az elején, mire karamellizálódik, addigra kisimul. Ez a folyamat eltart 1órán át, de ha erősebb ízt szeretnénk, akkor maradhat benn egy kicsit tovább is, csak figyeljünk oda, nehogy beégjen.

Amikor elkészült, felforraljuk a tejszínt, ráöntjük a csokira, majd a vajat is hozzáadjuk. Egy habverővel simára keverjük, végül hűtőben kihűtjük, és már tölthetjük is a finom macaronokat.

(Visited 405 times, 1 visits today)

3 Comments Hide Comments

Kedves Szilvia! Nagyon szépek a macaronok, meg az összes általatok feltöltött sütemény. Gratulálok az igényes munkátokhoz.
Most ismerkedem a macaron készítésével. Kb. ötször-hatszor sütöttem eltérő alapanyagokból ( mák, dió, mogyoró, mandula). Eddig azt tapasztaltam, hogy a recepten kívül nagyon fontos ezen anyagok szemcsemérete. Eddig darált ( Aldi) állapotban vettem azokat, amit még porcukor szitálására alkalmas szitán is átnyomtam, így kaptam olyan szemcseméretet, amitől homogén lett a porcukros tojásfehérjés masszám, amit az olasz habcsókkal tovább hígítottam a szalagos állagig. Kérdésem: milyen típusú aprítót használtok az olajos magvak megfelelő aprításához, átszitáljátok-e, vagy hol lehet olyan alapanyagokat ( mogyoró, dió, mandula ) venni amit nem kell után őrölni( pl. kávédaráló) a megfelelő méret eléréséig. Ma kókuszból készítettem a corpuszt. Lusta voltam a géppel való aprítás után még a kávédarálót is használni és a szitán sem nyomtam át. A corpszok nem jöttek fel egyenletesen, horpadtak és repedezettek lettek. Mi az oka? Várom válaszodat, amit előre is köszönök. Üdv: Éva

Kedves Istvánné!
A férjem készen veszi a mandulalisztet, vagy egyéb lisztet, még nem próbálta saját kezűleg darálni.

Hozzászólás írása

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás